lördag 14 juli 2018

Lviv – Ukrainas Krakow

Som Krakow på 90-talet. Det är en passande beskrivning på den ukrainska kulturstaden Lviv. Trivsam stämning och fördelaktigt prisläge är ytterligare skäl att besöka staden i den västra delen av landet.


En genuin stad
Trött på massturismen i Prag och Krakow? Då kanske det är läge att kolla in genuina Lviv - en stad som beskrivs som en ukrainsk stad med en europeisk själ. Här finns några av landets bästa museum och kyrkor och katedraler i stort sett varje gathörn. Här är säkerheten god – långt ifrån oroligheterna i landets östra del. Men staden har en blodig historia och har varit under ockupation av Polen, Sverige, Österrike-Ungern, Tyskland och Sovjet. Staden, med 730 000 invånare, har därför gått under många namn: Lviv, Lvov, Lwów och Lemberg. Sedan 1998 är Lviv med på Unescos världsarvslista.

Staden har på grund av att den tillhört Polen en betydligt mer centraleuropeisk profil och utseende än övriga städer i dess närhet.

Det är en härlig stad att vandra runt i. På kvällarna kan du njuta av några av landets allra bästa gatumusikanter när du äter och dricker gott på någon av de otaliga uteserveringarna.

Resa till Lviv
Du kan flyga via Kiev, Wien eller Warszawa. Biljetter kostar cirka 2000-2500 kr. Du kan också resa via Krakow i Polen med buss eller tåg. Visum behövs inte till Ukraina. Kombinera gärna din tripp till Lviv med Kiev. En bra kombo. Trevlig resa!

Bilder Lviv, Ukraina
Se fler bilder från Ukraina.Film