söndag 18 mars 2018

Elefantpolo i Bangkok

Hört talas om elefantpolo? Nyligen genomfördes den 16:e upplagan av King's cup i Bangkok. Sporten beskrivs som en slow-motion-variant av hästpolo. King's cup är ett välgörenhetsprojekt för att samla in pengar till projekt för att förbättra elefanterna situation och leverne i landet.

Vid kanten av mäktiga floden Chao Praya ligger lyxhotellet Anantara Riverside Bangkok Resort. De står som arrangörer för den årliga turneringen. För att komma hit åker du enklast skytrain till stationen Saphan taksin. Gratis båttransport tar dig sedan vidare till hotellet där du slutligen bordar en gratis tuktuk för att komma till arenan i närheten av hotellet.

Jag besökte turneringen under finaldagen. Ett kraftigt skyfall hade drabbat staden dagen innan och gräsmattan var därför såpigt hal. Det ställde till det för arrangörerna då elefanternas säkerhet sates främst. Finaldagens matcher fick därför avgöras på straffläggning istället för regelrätta matcher.

Turneringen samlar årligen in cirka 12 miljoner kronor till välgörenhet och bland sponsorerna märks bland andra Johnnie Walker, PwC, Peroni och IBM. En matmarknad med tält i skugga ligger vid arenan. Ett skönt avbrott i den tryckande värmen. Under reflektion intill en varvande och kylande fläkt känner jag att jag vill besöka det spektakulära och fotovänliga evenemanget igen!

Läs mer om King's cup.