fredag 9 februari 2018

Tet - Det vietnamesiska nyåret

Det vietnamesiska nyåret är den största högtiden i landet under året. Under Tet tar vietnameserna ledigt och tar sig hem till sina nära och kära för att spendera en hel vecka med dem. Det kan därför vara besvärligt att resa i landet under högtiden som under 2018 kulminerar den 16 februari.Redan en vecka före nyårsafton är det fullt pådrag i Ho Chi Minh City. Lokalbefolkningen klär sig i rött eller gult, färger som ska ge tur. De hyr in fotografer för att ta bilder. I vimlet fanns också undertecknad från Njus.me.

Under Tet pyntar man också hemmen med blommor och frukt. Allt för att välkomna sina förfäder tillbaka. Förfäderna lockar man tillbaka genom att tända rökelser på så sätt kan man kontakta dem och de kan hitta hem igen till sina släktingar som är kvar här på jorden.

Den första dagen under Tet är alltid tillägnat förfäderna och de som har lämnat jordelivet. Under den första dagen hedrar man dessa genom att tända rökelse men också genom att offra frukt, dryck mm vid familjealtaret som finns i näst intill alla vietnamesiska hem.

För att rensa ut det gamla och för att få tur i nya året städar man hemmen och det gäller att vara extra vänlig under den här tiden av året. Stämningen är därför på topp så här dagarna innan nyåret Tet, som infaller samtidigt som det kinesiska nyåret.