fredag 12 januari 2018

Varva ner i vänliga Vientiane

Vientiane är huvudstad i Laos. Staden ligger vid Mekongfloden som är gräns mot Thailand. I Vientiane är sevärdheterna ganska lätträknade men stämningen och lugnet är minnen att ta med sig från “Asiens största by”.Det är avslappnat och lugnt i Laos och Vientiane. Det skämtas om att förkortningen för Laos i själva verket betyder ‘Please Slow Down’.

Här finns inga skyskrapor som i grannländernas huvudstäder och trafikmängden ligger på en behaglig nivå. Det är också en promenadvänlig stad, tack vare fransmännens stadsplanering. Nuvarande vägnät och villor anlades av fransmännen under första halvan av 1900-talet.

Staden jämnades med marken 1828 av Siam och befolkningen fördes bort. När franska upptäcktsresande anlände 1876 var staden övervuxen av djungel. När Frankrike fick kontrollen över Laos blev Vientiane åter huvudstad 1889. Vientiane är det franska skrivsättet för stadens namn, som även kan transkriberas Vieng Chan.

På andra sidan Vientiane ligger Thailand och glittrar i mörkret när solen gått ner i ett orange­färgat dis över Mekongfloden. Solnedgången drar många besökare varje kväll. En hel del backpackers besöker Laos men landet har förhållandevis få besökare i jämförelse med grannländerna. Under 2016 hade Laos 4 miljoner utländska besökare medan Thailand hade 30 miljoner. Den största förklaringen är att Laos inte har någon kust utan ligger “landlocked”. Det är en trygg och säker stad som du kan vandra runt i med ett behagligt tempo. Kom bara ihåg PDF!

Tre sevärdheter
Vi har redan nämnt solnedgången över Mekong som är klassisk och ofta spektakulär.

På andra plats kommer Laos märkliga triumfbåge, Patuxai. Bågen byggdes under 1957-1968 med cement som skänktes av USA till en tänkt flygplats. Laotierna hade dock andra planer.

Bronsplatsen tar det nyrenoverade templet och nationalsymbolen Pa That Luang