torsdag 20 oktober 2016

Astana – ett dyrbart försök att övervinna den ändlösa tomheten på stäppen i Kazakstan

Huvudstaden Astana i Kazakstan har en del att jobba på inför Världsutställningen 2017. Jag beslöt mig för att kolla in den märkliga staden ett år innan landets största evenemang någonsin. Intrycket är en futuristisk spökstad med spektakulär arkitektur i världsklass men utan folkliv hjärta och själ. Hit har inte turisterna hittat och jag fick känslan av att vara först på plats i en spökstad som balanserar mellan sitt sovjetiska förflutna och sina futuristiska strävanden.

Den här artikeln är till salu för press och media. Text och foto: Anders Thorsell, www.ffaphoto.com | www.resefoto.net | KontaktinformationBild: Astana, Kazakstan. The bigger the better är målet i president Nazarbajevs Astana. Kazakstan är så stort och tomt att man kan förstå att Sovjetledarna använde landet för hemliga fångläger, kärnvapentester och rymdbaser. 


I dagsläget kanske inte Kazakstan är ett mål för förstagångsresenären och däri ligger lite av charmen med denna, för oss, ovanliga destination.

Första gången i Ex-CCCP
Världsutställningen lockar vanligtvis miljontals besökare och 2017 är nästa tillfälle. Då står Astana som organisatör. Expo 2017 äger rum 10 juni-10 september 2017. Temat är framtidens energi. Det är första gången Världsutställningen anordnas i en före detta Sovjetrepublik. Besöksantalet förväntas bli 2-3 miljoner.Science fiction
I min research inför resan hade jag imponerats och förbluffats av de påkostade och futuristiska byggnaderna i Astana. Jämförelsen är given med Dubai. En resenär beskrev dock Astana som att vandra runt på en övergiven inspelningsplats från en science fiction-film och kallar Astana världens konstigaste huvudstad. Viss konkurrens om titeln finns från Naypyidaw i Burma.

Bytte huvudstad 1997
Jag började min resa i Centralasien med ett besök i natursköna och genuina Bisjkek i Kirgizistan. Resan fortsatte med utmärkta Kazakiska bolaget Air Astana. De har en modern flygplansflotta och utsökt service. Efter en kort och vykortsvacker flygning över bergskedjan Tianshan i solnedgång var det dags att ta sig in i Kazakstan. Almaty var tidigare huvudstad i landet med 17 miljoner invånare.

Visumfritt
Svenska medborgare behöver sedan en tid tillbaka, tack och lov, inte längre visum för att besöka den forna sovjetrepubliken. Det här gäller på prov till 31 december 2017. Passa på! Problemet är bara att den kazakiska gränspolisen inte tycks vara informerad eller uppdaterad om reglerna. Kön i gränskontrollen går med snigelfart och den kvällströtta rysktalande mannen i luckan begär att få se mitt visum.

Jag försöker förklara att ett sådant inte är nödvändigt och släpps, efter en del dividerande in, lite på nåder. Vakten skickar med en A4-tullhandling på ryska. Med mina begränsade kunskaper i språket känns det som en tuff uppgift att fylla i blanketten. Flygplatsen är nu öde när jag knackar dörr för att hitta någon vänlig själ som kan prata engelska. Till slut hittar jag en trevlig herre som säger att jag "troligen inte måste fylla i blanketten". Jag har inget annat val än att lita på honom. Efter några sköna dagar i charmiga Almaty är det dags att flyga vidare till Astana. Biljettpris: 250 kr.


Legobitar på steppen
Genom fönstret under den 130 mil långa flygresan mellan den forna huvudstaden Almaty och Astana, den nya, ser jag mestadels öken. Till slut reser sig, likt legobitar, slutligen Astana, en stad som beskrivits som stäppens Dubai. Det här ska bli spännande! Men först en bakgrund:

Olje- och gasindustrin är grunden i landets ekonomi. Under 2000-talet ökade oljans betydelse för ekonomin, och oljeexporten står numera för merparten av landets exportintäkter. Vid Sovjetunionens sammanbrott blev Kazakstan 1991 en självständig stat. I den nya staten har president Nursultan Nazarbajev en stark maktställning. Han vann popularitet bland befolkningen därför att han sågs som en brygga mellan de två dominerande befolkningsgrupperna, kazaker och ryssar.

I november 1997 flyttades huvudstaden från Almaty till Astana i norra Kazakstan, som då hade en stor rysk befolkning. Anledningen var att presidenten ville ha en huvudstad som hade bättre järnvägskommunikationer med alla regioner och varifrån de flesta större städer kunde nås inom en timme med flyg. Astana anses också säkrare än Almaty då den senare ligger i ett jordbävningsbälte.Design av ledande arkitekter
Efter beslutet att Astana skulle bli huvudstad sattes en omfattande byggverksamhet i gång. Staden har omkring 814 000 invånare, en siffra som förväntas stiga till en miljon, år 2030. Astana betyder just huvudstad. Man kan ifrågasätta lämpligheten att lägga miljarder på skrytbyggen projekterade av världens ledande arkitekter men många kazaker är väldigt stolta över landets nya huvudstad.

Säljer bilen flera gånger
Tillbaka till Astana. För att undvika krångel bokar jag en officiell taxi på flygplatsen. Chaffisen har dock andra planer och åker glatt omkring och letar fler kunder. Två ryska affärsmän hoppar in och suckar.

– Det här händer varje gång. De säljer bilen flera gånger.

Nåväl, jag får en del värdefull information från ryssarna. Trots att bilen är såld till flera vill chaffisen ha dubbelt så mycket betalt som utlovat. När jag säger NJET får jag det ursprungliga priset för transporten till mönsterexempel-skrytbyggestadens centrum.

Världsutställning juni-september 2017
Inför evenemanget 2017 hoppas jag för besökarnas skull att servicepersonal och arrangörer tränas i engelska. Om inte är det nog dags att sätta igång! Engelska talas för tillfället på hotellen men på restauranger och ute på stan är det i dagsläget bra att kunna grundläggande ryska. En servitris förklarar för mig att "här är det ryska som gäller om du vill ha mat".

Hög klass
Maten som jag provade under min vecka i Kazakstan var av hög kvalitet. Bilar, byggnader vägar och annan infrastruktur håller också hög klass i storstäderna Astana och Almaty. Priserna är ganska fördelaktiga. Räkna med 400- 500 kr inklusive frukost för ett dubbelrum av bra klass. Prisexempel för en väldigt god middag bestående av två öl, ett lass bröd, en gigantisk biff, klyftpotatis, ett kilo (?) lök och sås: 120 kr. Det på en finare restaurang.

Sevärdheter
De flesta av sevärdheterna i Astana ligger klustrade i ett skrytområde som börjar vid det neofuturistiska shoppingcentret Khan Zhatyr. Det anses vara världens största "tält" och är gjort av ett material som stänger kylan ute på vintern och hettan på sommaren. Temperaturen i Astana varierar från skoningslösa -35 till + 35 grader så det är som det brukar heta, en utmaning. Astana är i sällskap med Moskva och Ulan Bator världens kallaste huvudstäder, under vintern.

Under tältet finns en yta motsvarande 10 fotbollsplaner. Inne i Khan Zhatyr hittar du bland annat en palmförsedd beach med sand importerad från Maldiverna. I gallerian finns de flesta kända modebutiker, de trängs bland annat med västerländska snabbmatsrestauranger. På kvällen skiftar tältet färg i en skön ljusshow.

Om du fortsätter din vandring mot centrum kommer du bland annat förbi sjungande fontäner, guldglänsande tvillingtorn, och en skyskrapa i samma stil som Stalinskraporna i Moskva. Operahuset är också ryskinspirerat och har haft Bolsjojteatern i Moskva som förebild. Men Astanas version är (förstås) lite större.

Utspritt och promenadvänligt
Det är lätt att promenera i centrum, gatorna är breda och folktomma. Lokalbefolkningen är någon annanstans eller i en bil. Staden är ganska utspridd men de flesta sevärdheter ligger intill varandra. Lokala transporter är svårbegripliga. Metro finns inte (än).


Ett landmärke i ett kapitel för sig är Bayterek tower. Det är ett 97 meter högt torn med ett slags ägg på toppen. Säkerhetskontrollen är extremt omfattande för att åka upp i tornet. De noggranna vakterna gör en fullständig kontroll av din utrustning. Och ofta krävs en motivering varför du tagit med den och den prylen. Nåväl, till slut fick jag tillstånd att åka upp i tornet där du har strålande utsikt över staden. Lokalbefolkningen köar (här fanns folk!) för att placera sina händer i presidentens avtryck i tornets högsta och mest centrala del.


Skissades på en servett
Nere vid marken igen, fortfarande omtumlad efter säkerhetskontrollen, tar jag sikte på presidentpalatset. Det ser ut som en Disneyversion av Vita huset i Washington. Ryktet säger att presidenten skissade palatset på en servett under en prominent middag. Här är bevakningen från diverse skärmmössor också sträng så det kändes inte som någon större idé att ödsla tid på att promenera en kilometer eller två till en förmodad ingång och begära access. Jag korsar istället floden Ishim och slås av att jag inte ser en enda båt. Jag har siktet på en pyramid i fjärran. Återigen en spektakulär byggnad utan folk i anslutning men guideboken lovar att en häftig ljusshow kryddar upp tillvaron här på kvällarna. Moskén i närheten är ännu ett skrytbygge i mastodontklass. Dock folktomt även här.


Forntid och framtid

Sommaren 2016 invigdes ännu ett monument till minne av Sovjets seger i andra världskriget. Astana tycks balansera mellan sitt sovjetiska förflutna och tar samtidigt sikte på att bli en futuristisk destination för turister. För att lyckas attrahera dessa krävs nog bland annat att skapa mer liv, puls och rörelse i centrum.

En hel del att jobba på
Känslan sommaren 2016 är att det finns en hel del att jobba på även om en spännande grund är lagd för Astana och Kazakstan. Det är förstås en fjäder i hatten och en skön känsla att vara bland ”de första” på plats. Samtidigt är ganska krävande eftersom det finns liten förståelse för att inte alla kan kommunicera på de lokala språken. Och du har ingen att fråga om tips och råd.

Splittrat betyg
Landet kan stoltsera med naturupplevelser i världsklass - men det får bli en fråga för nästa besök i landet. Betyget för Astana blir ytterst splittrat: Väldigt häftigt ibland men sterilt och stentrist mellan varven. Vad är egentligen planen för staden? Kanske är Astana bara ett dyrbart försök att övervinna den ändlösa tomheten på stäppen i Kazakstan.


Till Kiev på impuls!
Då jag blev ”klar” tidigare än beräknat med Astana bordar jag istället, i en impulshandling, en flight till Kiev. Det är en stad som känns mycket mer välkomnande, tillgänglig och enkel. Trots Ukrainas problem.

Bilder från Kazakstan
Se fler bilder från Astana och Almaty.

Fakta om Kazakstan
Olje- och gasindustrin är grunden i Kazakstans ekonomi. Under 2000-talet ökade oljans betydelse för ekonomin, och oljeexporten står numera för merparten av landets exportintäkter. Vid Sovjetunionens sammanbrott blev Kazakstan 1991 en självständig stat. I den nya staten har president Nursultan Nazarbajev en stark maktställning. Han vann popularitet bland befolkningen därför att han sågs som en brygga mellan de två dominerande befolkningsgrupperna, kazaker och ryssar.

I november 1997 flyttades huvudstaden från Almaty till Astana i norra Kazakstan, som då hade en stor rysk befolkning. Anledningen var att presidenten ville ha en huvudstad som hade bättre järnvägskommunikationer med alla regioner och varifrån de flesta större städer kunde nås inom en timme med flyg. Astana anses också säkrare än Almaty då den senare ligger i ett jordbävningsbälte.


Bild: Kok Tobe. Almaty.

Landet har 17 miljoner invånare. Kazakstan gränsar i norr till Ryska federationen, i öster till Kina och i söder till Kirgizistan, Uzbekistan och Turkmenistan. Efter en suveränitetsförklaring 25 oktober 1990 utropade sig Kazakstan som självständig stat under namnet Republiken Kazakstan 16 december 1991. Samma år anslöt sig Kazakstan till OSS.

Researtikel till salu
Den här artikeln är till salu för press och media. Text och foto: Anders Thorsell, www.ffaphoto.com | www.resefoto.net | Kontaktinformation. This travelogue from Kazakstan is for sale. Contact information.