
Se fler bilder från Korea.
Bakgrund
Nordkorea och Sydkorea är formellt fortfarande i krig men det har varit vapenstillestånd sedan 1953 då landet delades vid den 38:e breddgraden. Den så kallade demilitariserade zonen som är 250 km lång och 4 kilometer bred är i själva verket en av världens tyngst militariserade områden och sporadiska strider har brutit ut under åren. Innan du reser till gränsen är det bra att skaffa dig en bakgrund till vad som väntar.

Om du vill förstå den koreanska konflikten kan du börja med att besöka museet War Memorial of Korea i Sydkoreas huvudstad Seoul. Du reser enkelt dit med metro. Där finns utmärkta interaktiva presentationer varvat med monument i överflöd. Det finns också flygplan, tanks och annan "war memorabilia". Ett av monumenten är dedikerat till Sverige som under Röda Korsets flagg skickade sjukvårdare till Sydkorea för att inrätta ett fältsjukhus.

Resa till gränsen
Om du vill komma så nära Nordkorea som möjligt och faktiskt till och med vandra in i landet (nåja) gör du så här. Du kontaktar en företag i Seoul, t.ex. Seoul City Tour, och e-postar en passkopia till dem. För att besöka Joint Security Area, JSA, söker resebyrån tillstånd hos FN. Du betalar kring 900 kr i förskott för resan till gränsen. Det inkluderar en mycket spartansk lunch och transporter.

Dags att åka mot Nordkorea!
All set? Dags att åka mot Nordkorea! Det är tidig morgon i ett nollgradigt disigt Seoul när jag väntar i hotellreceptionen. En chaffis hämtar upp mig i minibuss och sedan flyttas jag och andra chockturister till en större buss märkt DMZ tour. Det är bara drygt 50 km. till den Nordkoreanska gränsen. När du köper din resa får du veta att programmet kan ändras med kort varsel.
Den här dagen hade Nordkorea skickat upp en drönare och läget var extra spänt. Därför ströks det planerade besöket i The 3rd infiltration tunnel. Det är FN som avgör dag för dag vilka områden som kan besökas. Vi började turnén med ett besök i Odusan Unification Observatory. Där finns en utsiktsplats där du kan kika in i Nordkorea och ett museum.

Imjingak Park
Nästa stopp: Imjingak Park. Där finns också ett museum och en utsiktsplats där du kan smygkika på Nordkorea. Det finns också ett svårt sargat tåg från kriget och ett gränsstängsel där du kan skriva hälsningar med förhoppning om ett återförening av Korea. Här finns också Bridge of freedom som använts för att göra fångutväxlingar mellan länderna.

Camp Bonifas & Joint Security Area, JSA
Efter en mycket spartansk lunch (Citat från en amerikan: Den värsta lunch jag någonsin ätit) var det dags för bussbyte och transport till Camp Bonifas. Där fick vi möta amerikanska soldater som kollade pass och gav en briefing. Vi passerade tre olika vägspärrar med passkontroll innan vi slutligen var framme vid Joint Security Area, JSA. FN har en byggnad med ett konferensrum som ligger på gränslinjen. Nu var reseledaren riktigt uppjagad:
- Walk in two lines, no talking, no waving!

Solid as a ROK
Vi fick under strikt övervakning gå runt i rummet och fota två stenhårda robotliknande ROK-soldiers. (ROK=The Republic of Korea Armed Forces). Halva rummet är i Nordkorea och halva i Sydkorea. En bisarr plats. Det är här som länderna möts för sällsynta diskussioner. Inga Nordkoreaner syntes till idag i JSA. "I think they are busy" siade guiden. :-)
Efter ca 10 spända minuter i FN:s sammanträdesrum är besöket över och vi åker tillbaka till Seoul. Vi har fått en liten inblick i Nordkorea och har fått en större förståelse för den koreanska konflikten. En spännande och intressant dag är till ända.
Film från JSA
Joint Security Area in Panmunjeom, Korea from Anders Thorsell on Vimeo.
Se fler bilder från Korea.
Text & foto: Anders Thorsell, http://www.resefoto.net | http://www.ffaphoto.com