torsdag 14 maj 2015

Så åker du enklast till Liechtenstein

En liten reseguide för dig som vill åka till Liechtenstein.

Den 9 oktober 2015 tar lilla Liechtenstein emot Sveriges landslag i miniatyrstaden Vaduz. Det gäller förstås kvalet till Fotbolls-EM. Hur tar jag mig på egen hand till Vaduz?

Enklast och förmodligen billigast är om du flyger till Zürich som är den största staden i Schweiz. På Hauptbahnhof kan du köpa biljett till gränsstaden Sargans i Schweiz. Biljetten kostar ca 300 kr (april 2015) och den minnesvärda resan som går längs Zürichsjön och ett alplandskap tar strax under en timme. Prisläget är mycket högt i Vaduz. Därför kanske det är bättre att ha Sargans i Schweiz som bas. En lunch i Vaduz kan kosta över 300 kr utan dryck (!) och ungefär 160 kr i Sargans, Schweiz.

Från Sargans åker du snabbt och enkelt till Vaduz, med Liechtenstein bus. Resan kostar ca 60 kr och tar 30 minuter. Framme i Vaduz: Om du har tid över i Vaduz kan du ta en promenad upp till slottet. Det är stängt för besökare men utsikten från höjden är väldigt fin.

Promenera tillbaka till "centrum" igen och du hittar Liechtensteins nationalarena några minuters vandring från huvudgatan. Utanför Rheinpark Stadion betar korna på ängarna och vackra berg omger arenan som har en kapacitet på 6000 åskådare. Det är mer än stadens befolkning på 5200 personer!

Det finns i ärlighetens namn inte mycket att se i Vaduz men det är en härlig känsla att besöka ett av världens minsta länder. Bara San Marino, Tuvalu, Nauru, Monaco och Vatikanstaten har mindre yta.

Ha en trevlig vistelse i Liechtenstein!

Ps. Du kan också åka från t.ex. Feldkirch i Österrike eller Buchs i Schweiz men det blir krångligare...
 

Fakta
Furstendömet Liechtenstein ligger i övre Rhendalen i Alperna, mellan Schweiz och Österrike. Det mäter två och en halv mil på längden och som mest dryga halvmilen på bredden.

Två tredjedelar av Liechtensteins 36 000 invånare är medborgare i landet, medan resterande tredjedel i huvudsak är medborgare i grannländerna. Tyska är officiellt språk.

Liechtenstein är ett av världens rikaste länder mätt i bruttonationalprodukt (BNP) per invånare.

Högsta berg: Vorder Grauspitz (2 599 m)

Valuta: Schweizerfranc

Se fler bilder från Vaduz, Liechtenstein.

 Text och foto: Anders Thorsell, www.resefoto.net