onsdag 2 oktober 2013

Kamera på resan - Fototips


Vilken kamera ska jag ha med mig på resan? Det är ingen lätt fråga att besvara men här tipsar sport- och resefotograf Anders Thorsell om några olika alternativ och saker som kan vara bra att tänka på. Mobiltelefon, kompaktkamera, liten spegellös systemkamera eller systemkamera? Valen är många och det hela handlar lite förenklat om två saker: Vikt och bildkvalitet.

Mobiltelefon

Många känner sig nöjda med att fota enbart med mobiltelefon. Inget fel med det. Mobilen kan lätt följa med överallt men bildkvaliteten lämnar ofta mycket övrigt att önska. Det kan jag själv känna att när jag tittar tillbaka på drömresor som är fotade med undermålig utrustning. Då kan jag få en känsla av att resan inte är så kul och exklusiv som den kändes när jag gjorde den. På pluskontot är att det är lätt att ladda upp bilder på nätet. Det är stor skillnad i bildkvalitet på billiga mobiltelefoner och mer avancerade modeller. En sak att se upp med är att om du förlorar mobilen kan du tappa alla bilder. Tappar du en kamera förlorar du förhoppningsvis bara minneskortet i kameran.

Kompaktkamera

Mobiltelefonernas kameror förbättras och närmar sig den som billiga kompaktkameror levererar. Försäljningen av kompaktkameror har rasat och det är förståeligt. Bildkvaliteten är nödvändigtvis inte så dramatiskt bättre mot en mobiltelefon men en fördel är att du kan använda blixt på ett bättre sätt. Det ska sägas att avancerade och dyra kompaktkameror, exempelvis Fuji X100s levererar mycket snygga bilder men då har vi krupit upp i klassen runt 10 000 kr. En varning utfärdas för Canon EOS M som har en vansinnigt slö autofokus. Den är unisont sågad i testerna :-)

Spegellös systemkamera

Ett stort lyft är dock nästa steg där vi går upp till spegellösa systemkameror. Det är kameror med låg vikt och litet format som ändå har utbytbara objektiv. Exempelvis är Sonys NEX-system väldigt smidiga kameror. De är späckade med finesser men riktar sig mot alla typer av användare. Här pratar vi ungefär 3000 kr för instegsmodellerna. Fujis kameror får också gott betyg i tester men har en högre prislapp. Räkna med 7000 kr i startkostnad. Dessa kameror har sensorer av sk. APS-C typ.

Systemkamera APS-C

Samma typ av sensor, eller storlek rättare sagt, sitter i nästa kategori: ”större” systemkamera. Det blir billigare om du kliver upp i storlek till en (större) systemkamera jämfört med spegellös kamera. Här finns det en skillnad på kameror med sensorer i storlek APS-C och så kallade full-frame-kameror. Räkna med runt 3000 kr för de enklaste modellerna.

Objektiven som sitter på de billigaste modellerna är dock inte att rekommendera utan du får på sikt kanske räkna med att byta upp dig till bättre gluggar om så ekonomin tillåter. Personligen tycker jag att Canon EOS 100d ser spännande ut i den här kategorin. Det är en lättviktare som är ny på marknaden och har därmed den senaste teknologin.

Systemkamera Full-frame

Betyder bildkvalitet allt för dig? Bryr du dig inte om att släpa runt på tung utrustning? Ja, då resonerar du likadant som artikelförfattaren. Du har en s.k full-frame-kamera och ett antal objektiv och kanske en extern blixt i din packning. De flesta brukar som minimum ta med en kamera med ett zoom-objektiv, kanske kryddat med ett teleobjektiv.

Känsliga finsmakare som undertecknad väljer kanske fasta objektiv utan zoom som kan ge kort skärpedjup och snygg bakgrundsoskärpa. En fullframekamera kostar (i oktober 2013) från 15 000 kr och uppåt och då ingår inget objektiv. För att få plats med utrustningen rekommenderas en praktisk ryggsäck.

Personligen har jag fallit pladask för LowePro Photo hatchback. Den rymmer en stor systemkamera med monterat objektiv och två extra objektiv. Dessutom finns plats för surfplatta och kläder. Den fungerar ypperligt att ha med som handbagage på flyg. Under kortare tripper i Europa reser jag endast med den här packningen. Det är en utmaning att packa lätt – men det går.

Hoppas att du fick några tips på vägen när det gäller fotoutrustning på resan.Anders Thorsells fotoutrustning på resan

Personligen använder jag en en Canon EOS 5d mk2 som är en fulllframekamera. På den har jag ett 24-105 zoomobjektiv monterat eller så använder jag Sigma 35 mm 1.4. Det beror lite på från fall till fall. Sedan kryddar jag upp det med ett fast 135-mm objektiv som är mycket ljuskänsligt. Det är ett ultimat objektiv för att fota porträtt på resan. Jag packar också ett s.k pancake-objektiv på 40 mm. Det är ett väldigt litet och smidigt objektiv som är skönt att använda när jag börjar bli trött i axeln.

I min packning får jag också plats med en Sony Nex-7. Den väger ynka 291 gram. Om jag ska ut en snabb sväng en kväll i en storstad är detta ett perfekt alternativ. Dock skulle jag inte välja denna kamera som den enda på en resa.

Av Anders Thorsell. Denna artikel är som allt annat material på denna webbplats till salu för press och media. Kontakta Anders Thorsell.