onsdag 23 oktober 2013

Bästa resekameran


Bloggade tidigare generellt om olika typer av kameror att ta med sig på resan. Men vilken kamera är egentligen bäst på resan? Det ska jag försöka ge ett kortfattat svar på här.

Den bästa kameran är den som alltid följer med. En bra kamera som är för stor och inte är med på dagarna är inte så mycket att ha.

Toppklass med hög prislapp
Men vilken kamera är bäst i förhållande till sin storlek? Jag skulle vilja säga att Sony Rx-1 är bäst i skrivande stund i oktober 2013. Det är en kompakt kamera med stor sensor (full-frame) med en prime-lins från Zeiss på 35 mm med ljusstyrka 2.0. Kameran väger bara 453 gram och levererar enastående bildkvalitet. Se exempelbilder från Sony RX-1.

Nackdelar då? Först och främst är priset avskräckande på ca 22 000 kr. Andra nackdelar är kort batteritid och att du inte kan byta objektiv. Men bildkvalitet och smidighet är i toppklass.

För dyrt?
Om prislappen på Sony RX-1 är för hög skulle jag rekommendera Fujifilm X-100s. En hypersnygg retroinspirerad kamera med hög bildkvalitet. Sensorn är mindre och är av typ APS-C. Inte heller på denna kamera kan du byta objektiv. Lägsta pris i oktober 2013 är 10 600 kr. Vikt 445 g. Se exempelbilder från Fuji x-100s.

Budget
En kamera med en mer passande prislapp kan vara Sony NEX 5-R. Pris: 3900 kr. Några fördelar med denna är att den har vinklingsbar skärm, utbytbara objektiv och WIFI. Sensorn är av typ APS-C. Läs mer om sensorstorlekar i min tidigare artikel. Kamerahuset väger ynka 218 gram. Du kan komplettera med Sonys 20 mm-objektiv, s.k pancake, (pris: 3000kr) som bara väger 69 gram! Totalt alltså 287 gram. Se exempelbilder från Sony NEX 5-r.

The choice is yours!

Det finns naturligtvis mängder av kameror att välja bland men just någon av dessa skulle jag satsa på om målet är en smidig kamera som tar liten plats i packningen på resan.