tisdag 5 mars 2013

Surfing – Hitta den perfekta vågen


Vare sig man just lärt sig stå på brädan eller om surfing runnit i blodet sedan barnsben finns det en sak som alla surfare världen över har gemensamt – drömmen om den perfekta vågen. Att bemästra havets enorma krafter och fara fram över en våg av kristallklart vatten går inte att toppa. Eftersom surfing utan bra vågor är lika njutbart som en varm öl har American Express Resebyrå tagit fram en lista över de ställen i världen där den mytomspunna vågen har störst sannolikhet att visa sig.

Gold Coast, Australien
Det är ingen hemlighet att Australien har roffat åt sig några av världens bästa stränder och vågor. Landets sjätte största stad ligger i det sydöstra hörnet av Queensland och är välkänt för sitt soliga subtropiska klimat, populära surfstränder och kanalsystem. Smeknamnet “Surfer's Paradise” har staden fått tack vare sin 7 mil långa strandsträcka med grymma vågbrytande punkter som The Spit, Main Beach, Narrowneck, Palm Beach och Mermaid Beach.

Mentawaiöarna, Indonesien
Denna vågrika kedja av omkring 70 öar och holmar utanför Sumatras västkust är en av världens mest pålitliga surfplatser. Det bästa vågorna hittar du runt huvudöarna Siberut, Sipora, Norra Pagi och Södra Pagi. Tillträde till vågorna sker endast genom färjor och charterbåtar och kostnaden ligger runt en tusenlapp om dagen. Men få ställen i världen bjuder på såpass perfekta förhållanden att en tusenlapp kan vara mer än värt det i jakten på den stora vågen.

Jeffreys Bay, Sydafrika
I den östra kapprovinsen i Sydafrika, ungefär en timmes bilkörning sydväst om Port Elizabeth, ligger Jeffreys Bay. Detta är ett av världens absolut populäraste surfställen, speciellt under den sydafrikanska vintern i juni, juli och augusti. Surfare strömmar in från världens alla hörn för att sno åt sig en av de omtalade vågorna vid stränder som Super Tubes, Boneyards, Kitchen Windows, Magna Tubes, Points och Albatross.

Fuerteventura, Spanien
Den näst största Kanarieön ligger i Atlanten utanför Afrikas kust och är ett välkänt surfmecca. Ön ligger i höjd med Florida och Mexiko, och vattentemperaturen håller sig mellan 18-24 grader celsius året runt. Testa stränder såsom Rocky Point, Harbour Wall, Shooting Gallery, Generosa och Suicides i ditt sökande efter den perfekta vågen.

Costa Rica
Costa Rica har sedan länge varit känt som en legendarisk surfdestination. Med Stilla havet till väster och söder, och Karibiska havet i öst är hela Costa Rica ett enda surfparadis. Båda kuststräckorna producerar nästintill perfekta vågor året runt där Palaya Naranjo och Potrero Grande tycks locka till sig flest proffssurfare.