torsdag 16 augusti 2012

På hockey med Lukashenko

Sommaren 2002 åkte jag och Henrik Olsson med en kartonggrå Mazda av 1985 års modell till Vitryssland.
Här kommer en favorit i repris från vårt möte med landets president, den alltid lika omstridde Alexander Lukasjenko!

Presidentfoto av Henrik Olsson.

Utdrag från reserapport
Häromdagen hade vi snackat med Micha, som berättat om en hockeymatch som skulle spelas med vitryska hockeyveteraner. När Mischa också berättade att president Lukasjenko eventuellt också skulle komma till evenemanget gick vi igång på alla cylindrar.


Presidenten anländer till isstadion. Foto: Henrik Olsson.

Detta var ett tillfälle som knappast skulle återkomma. Sagt och gjort - möte stämdes på Mayakovskayastationen. 14.00 skarpt var vi där, men då inte Mischa dykt upp efter en halvtimme, gav vi oss iväg själva för att försöka fixa biljetter till evenemanget.

Väl uppe vid sporthallen (som dagen till ära var smyckad med olympiaringar) var det fullt pådrag. En orkester spelade, röda mattan var utrullad, TV-team på plats, blomsterflickor beredda, och säkerhetsvakter som försökte hålla ett vakande öga på hela spektaklet.

Uppenbarligen skulle något mycket snart komma att hända, så Henrik drog fram kameran - och kände nästan genast en tung hand på sin axel. En av säkerhetsvakterna ogillade uppenbarligen deltagande av oberoende utländska fotografer.

Men då språkproblem snabbt uppstod, sprang han och hämtade sin "kollega", som skulle vara mycket bättre på engelska. Efter en stund presenterade sig en man i svart kostym, snäcka i örat, och solglasögon på perfekt engelska:
- I am the head of president Lukasjenko security staff, would you please not take any photos of our president when he arrives.

Efter lite konversation med den trevlige säkerhetschefen fick Henrik (som ende utländske fotograf) tillstånd att bevaka ankomsten av landets "älskade" ledare.

- Okey. You can take ONE picture of our president!

Snart dök Luka upp i en svart Merca-limmo. Blomsterflickorna gjorde sitt jobb, och gamla (utkommenderade?) tanter applåderade. I samma veva hade en mycket andfådd Mischa dykt upp. Han hade fastnat någonstans i Minsks trafiksystem, men nu stod han där med VIP-biljetter till matchen! Biljetterna hade han fått av någon "kontakt", eftersom man inte sålde biljetter till allmänheten till detta evenemang.

Vi (Anders Thorsell och Henrik Olsson) gick in och evenemanget satte igång. Först var det hedersmedaljer till det vitryska OS-hockeylandslaget, sen följde lasershow, isdans, sakral musik i den nedsläckta sporthallen, och som grädde på moset: tvekampen mellan de båda lagen "Kommando Presidenta" och Belarus (Vitryssland).


Alexander Lukasjenko lirar hockey!. Foto: Anders Thorsell.

"Kommando Presidenta" anfördes av Luka himself iklädd tröja nr 1. Matchen var klart uppgjord. När Lukasjenko kom glidande mot motståndarnas målbur, hängde plötsligt ingen av motståndarna med i det mer än makliga tempot... Perioderna spelades i den mystiska längden av 3 x 35 minuter, och vi hade inte möjlighet att se slutet, men när vi lämnade arenan var resultatet 5-3 till "Kommando Presidenta"s fördel.

Text av Henrik Olsson.

Fakta om "Luka"
Alexander Lukasjenko född 30 augusti 1954 i Kopys i Orsja i Vitebsk i Vitryssland, är Vitrysslands president sedan 10 juli 1994. Innan sin politiska karriär var Lukasjenko en officer i militären och jobbade som chef på olika fabriker och jordbruk.

Under sina första två mandatperioder omstrukturerade Lukasjenko den vitryska ekonomin genom att introducera ekonomisk integration med Ryska federationen och bygga upp band med ledare från forna Sovjetunionen. Lukasjenko har vunnit alla sina omval i val som organisationer och stater i västvärlden anser vara riggade.
/Wikipedia

Se även: The official internet-portal of the President of the Republic of Belarus.


Foto: Henrik Olsson.