måndag 12 mars 2012

Kiev laddar för fotbollsfest

Text och foto: Anders Thorsell, www.resefoto.net. Vi säljer bilder till press och media. [Kontaktuppgifter].

EM i fotboll 2012 spelas, som du säkert vet vid det här laget, i Polen och Ukraina med Sverige som ett av de kvalificerade lagen. Zlatan och co kommer att spela sina gruppspelsmatcher i Ukrainas huvudstad Kiev. Vad finns det att göra i staden förutom att gå på fotboll? Anders Thorsell och Ola Edström från Resefoto.net har besökt en underskattad och sprudlande stad som bjuder på överraskningar runt varje hörn.

Statyn moderland, med smeknamnet Bresjnevs dotter, är 102 meter respekt i titan.

Kiev - trist? Glöm det! I överraskningarnas stad är det aldrig tråkigt. Visst är det sovjetiska arvet närvarande men samtidigt kulturkrockar sig staden mot väst. Kiev med 2,5 miljoner invånare längtar efter att visa upp sin bästa sida under EM-sommaren 2012. Den 11 juni smäller det när värd- och hemmanationen tar emot Sverige på Olympiastadion inför 70 000 åskådare.

Vilken tidsresa!
I sovjetkolossen Hotell Ukrainas fotbollsplansstora matsal har tiden stått stilla sedan invigningen 1960 vad gäller t.ex. interiör och dukning. På aluminiumbrickorna ligger hundratals frimärkssmå ostskivor. Avsikten tycks vara att visa på överflöd och storslagenhet men det krävs att du plockar på dig 20 skivor för att komma upp i en normalstor Grevé från landet lagom i norr.

Personalens blå klädsel och hårfärg för tankarna till 70-talets CCCP. Jag blundar och tar kosmonautkapseln tillbaka till Sovjetunionen men det är något som inte stämmer – det är bestämt teknopopen som pumpar ut från de skraltiga högtalarna.Tidsresor och krockar av den här typen är häftiga! I det rustika hotellet lever också vissa system kvar sedan Sovjets dagar. Ett exempel är att du inte kan lämna rumsnyckeln i receptionen. Nyckeln ska du obegripligt nog lämna till de bastanta och förvånansvärt trevliga och glada ”våningstanterna. Engelska är ett okänt språk för dessa damer så lär dig innan matchstart några enkla fraser på ryska eller för all del ukrainska.

Välkomnad av Bresjnevs dotter
Men vi rullar tillbaka bollen till ankomst på flygplatsen - jag hade förväntat mig en anstormning av blodtörstiga taxichaufförer men det går snabbt och enkelt att ta sig fram till flygbussen. Med den kan du åka busbilligt till tågstationen i centrala Kiev eller till några av metrostationerna. På vägen in till stan tappar jag hakan och fattningen när vi hälsas välkomna till Kiev av den 102 meter höga statyn Moderland. Den kallas också Bresjnevs dotter eftersom det var den sovjetiska ledaren som lät uppföra schabraket 1981.
På Frihetstorget väntar man på turistboomen.

Stiligt och rent
Vädret är stekande superbt den här sommardagen och jag lyckas som tur är kämpa upp ett litet fönster i den proppfulla och stekheta bussen. Efter en timmes spännande resa är vi framme vid tågstationen. Jag och min reskompis Ola Edström från Sundsvall, är taggade som inför en slutspelsmatch och beslutar oss för att med lätta och ivriga fötter värma upp och promenera från tågstationen till hotellet. Vi vill känna staden på pulsen och får genast ett positivt intryck. Det är rent och snyggt på gatorna och fritt från klotter. Många av de stiliga och uppklädda Kievborna ser ut som om de ska på fest. Bland de nyrika verkar Porsche Cayenne vara innebilen nummer ett. Det finns otaliga exemplar av den modellen ute på Kievs kullerstensgator.

En cigg och snack med polarna nere vid floden Dnepr.

Hyllad av Lonely Planet
Guideboksförlaget Lonely Planet placerade nyligen Ukraina på tredje plats på topplistan över de bästa länderna att resa till 2012. Efter en promenad längs Kievs pulsåder, huvudgatan Chresjtjatyk, är jag beredd att hålla med. Den pampiga huvudgatan är närmare 100 meter bred och de omgivande byggnaderna i pampig stalinististisk neoklassisk efterkrigsstil påminner om Moskva. I centrum finns det puls! Här finns också Kievs sista Leninstaty. Den bevakas av polis.

Vi lämnar Sovjetstatens grundare ifred och vandrar istället vidare mot Dnepr, en av Europas längsta floder. Vid en utsiktsplats finns det ännu ett mäktigt monument! Här upplever vi också en härlig kulturkrock när ett taffligt nöjesfält med radiobilar och hoppborgar omger monumentet för vänskap mellan Ryssland och Ukraina. Sevärdheter dyker upp med regelbundna mellanrum som belöningar i den här stan. Det är också pepprat med enkla men extremt billiga uteserveringar. En välsmakande Ukrainsk öl t.ex. av märket Obolon kostar inte mer än motsvarande sex kronor för en halvliter. Varning dock för att utbudet av toaletter ingalunda motsvarar antalet serveringar.

Kiev breder ut sig. Utsikt från sovjetkolossen Hotell Ukraina.

Kyrkor överallt
Promenaden fortsätter genom parker, vi möter nya storslagna monument och uteservering efter uteservering. Folklivet blomstrar i sommarkvällen. De många parkerna utmärker definitivt staden, annars är kyrkorna bland Kievs största attraktioner och du kan beundra de vackra kupolerna nästan vart du är i staden. Antingen ser du en kyrka eller så ser du Bresjnevs dotter… Du kan tillbringa en heldag bara genom att besöka de mest kända kyrkorna, exempelvis Petjerskaklostret, Andrewskatedralen och Sofiakatedralen.

Betongskog
På den östra sidan av floden breder en skog av betong i form av sovjetiska höghus ut sig som en skarp kontrast till denna den vackrare sidan där alla sevärdheter finns. Benen smärtar efter den långa promenaden och om det hade varit match hade vi bett att få bli utbytta vid det här laget. Men i förlängningen kommer vi fram till Bresjnevs dotter, slutmålet för dagens match. Den enorma statyn som är gjord i titan lämnar ingen oberörd. Det är 102 meter respekt i titan! I monumentets bas finns ett museum över andra världskriget eller det stora fosterländska kriget om man så vill. Inträde kostar två kronor men det är stängt och ett besök får vänta till nästa dag. Det finns flygplan och militärfordon att kolla in utanför. Det finns också ett museum över Sovjets krig i Afghanistan. På vägen tillbaka mot centrum passerar vi ett gripande monument över stupade soldater i det kriget.

Ner i underjorden och slut på nattamat
Vi betalar sedan ynka två kronor och beger oss ner i Arsenalnaya, en av världens djupaste tunnelbanestationer, 105 meter ner i underjorden. Kievs effektiva metro togs i bruk på 1960-talet och dess stationer är fyllda av kiosker och affärer. Framme i centrum igen. Vi försöker hitta något att äta men restaurangerna och affärerna har stängt och det enda öppna stället vi hittar är en kebabkiosk utan kebab. Den uppgivne mannen som arbetar där kan bara erbjuda en ensam, ledsen korv. Nattamat tycks vara ett ännu okänt begrepp men det kommer förhoppningsvis att ändras och bättras under EM när hungrande supportrar intar staden!

Nästa dag fångar det pampiga ljudet från en arméorkester vårt intresse. Vad pågår där borta? Det visar sig vara skolavslutning med diplomutdelning. Ett champagnekrig bryter ut och studenterna blir allt mer nyfikna och pratglada när vi stannar till för att fotografera det roliga spektaklet. Vi hänger på några av dem för en snabbkryssning på floden. Alkoholen flödar och det blir dans på däck. Sedan överraskas alla av ett kraftigt oväder. Lätt tilltufsade återvänder vi och kryssaren till hamnterminalen en mycket blöt timme senare.

Sista dagen ramlar vi av en slump in på en världsmusikfestival, Kraina Mriy. Ständigt dessa överraskningar! Våra fyra dagar i Kiev försvinner snabbt men det gör inte reskassan som, efter hotellräkningen betalats, i stort sett ser intakt ut. Åk till Kiev och spara pengar! Dyrare kommer det att bli under EM - räkna med det men räkna inte ut Kiev – överraskningarnas stad.

Fakta om Ukraina

Landet
Ukraina har 46 miljoner invånare. Det är Europas näst största land, efter Ryssland. Landet är till arealen 34 procent större än Sverige.

Staden
Kiev har ungefär 2,5 miljoner invånare och är på sjunde plats bland Europas folkrikaste städer.

Resa hit
Ukrainska Aerosvit flyger direkt från Arlanda. Du kan också flyga via andra europeiska städer, t.ex. Riga med Air Baltic. Räkna med att betala 1500-2100 kr för en tur- och returbiljett. Jämför priser på t.ex. portalen www.flygresor.se. Restid: från två timmar. Du kan med fördel kombinera Kiev med en tripp till Jalta i söder för bad i Svarta havet.

Transporter i Kiev

Boryspil International Airport ligger 3,5 mil utanför stadens centrum. En snabbtågslinje är under konstruktion och beräknas öppna under våren 2012. Metron är snabb, effektiv och billig och kostar bara två kronor per resa oavsett sträcka. De flesta sevärdheter ligger annars på gångavstånd mellan varandra

Bästa restid

Slutet av april till och med slutet av september. Det kan bli väldigt varmt i juli och augusti.

Prisnivå
Billigt, billigt (men dyrt, dyrt under EM). Den största delen av reskassan går till boendet men sedan är andra utgifter försumbara. I Big mac index som brukar ses som en jämförelse mellan olika länders prisnivå, placerade sig Ukraina på andra plats 2010.

Språk
Ukrainska är landets officiella språk men ryska är det språk som hörs mest på gatorna i Kiev. Engelska hjälpligt. Det skadar inte att ägna några dagar åt att lära sig det kyrilliska alfabetet så att du kan hänga med och läsa skyltar och menyer. Inför EM kommer skyltning på engelska att bli vanligare.

Valuta
Hryvnja.

Boende
På Sovjetkolossen Hotell Ukraina mitt på Självständighetstorget kostar ett dubbelrum ungefär 650 kronor. Om du bor här har du ett inkasts avstånd till de flesta sevärdheter som Kiev erbjuder. Du kan boka hotell på t.ex. www.hotels.com.

Fem matcher i Kiev
EM pågår 12 juni – 1 juli 2011. Sveriges tre gruppspelsmatcher, en kvartsfinal och finalen kommer att spelas på Kievs nyrenoverade Olympiastadion. Sverige möter i Kiev: Ukraina den 11 juni, England den 15 juni och slutligen Frankrike den 19 juni. Biljetter till Sveriges matcher i Fotbolls-EM säljs via lottning genom fotbollsförbundet med start den 12 december.

Visum
Svenska medborgare behöver inget visum till Ukraina för vistelse upp till 90 dagar.

Ovanligt resmål
Ukraina är relativt ovanligt som resmål för icke rysktalande. Orsaker till det kan vara tidigare visumkrav, språkbarriären och en gammal stämpel om ett grått, trist och "livsfarligt" Östeuropa.

Fotnot
Den här artikeln har publicerats i Expressen den 10 december 2011 och i Sundsvalls tidning den 10 mars 2012.

Daydreaming devochkaChampagne wars in KievIron MaidenSpace for smoking, KievDevochka in green, KievLoud bloke in Kiev
Soviet Order of Friendship of PeoplesTiger and monkey @ Independence square in KievBlondiki @ cool balcony in Kiev, UkraineChampagne war in KievThe Afghanistan 1979-1989 War MemorialKiev Lavra, Kiev Monastery of the Caves
Motherland statueKiev suburbs in the rainSmokers in Kiev

Bilder från Ukraina, en bildserie på Flickr.com


Relaterade artiklar
Så tar du dig till fotbolls-EM.

Att se och inte se - sex tips i och utanför Kiev

Fotbollen visar vägen till Kiev

--