måndag 7 februari 2011

Say NO to Norwegian!


Det är möjligt att jag sovit för lite (inget) och är grinig eller mera troligt att jag har de excellenta flygningarna med Thai Airways och Qatar Airways i minnet.

What's the fuzz about? Jo, jag är trött och sur på flygbolaget Norwegian.

Norwegian lyfter från flygplatsens bakgård i Dubai, terminal 2. Halvyr personal vid incheckningen men vi såg ut att komma iväg i tid när den mästrande och snäsiga kabinpersonalen släpper överraskningarna.

Flygtiden kommer att bli Åtta timmar och 40 minuter (istället för sex timmar och 30 minuter). Detta på grund av motvind.

En liten Boeing 737 är ingen lämplig långfärdsmaskin och därför skulle vi behöva gå ner i Burgas, Bulgarien för att tanka (!) Jag skruvade oroligt på mig då jag satt med en betald tågbiljett Stockholm-Sundsvall med avgång 08.48. Planerad ankomst var ursprungligen 06.30. Nu skulle det bli tajt. Det muttrades bland passagerarna.

Bomb 2: "Tv-skärmarna fungerar inte men vi har vatten och fungerande toaletter som ni förstås kan utnyttja". Det muttrades mer bland passagerarna.

Bomb 3: "Ingen alkohol serveras ombord". Nu muttrades det än mer bland passagerarna.

Ombord på Norwegian har inte jag känslan av att vara KUND. Jag har en känsla av att jag är en besvärlig person som vill komma fram i tid och kanske låna toaletten nån gång ibland. Jag ber om ursäkt att jag störde ert (personalens) kafferep utanför toaletten. Det ska inte upprepas. Inte heller ska det upprepas att jag flyger långflygning med er igen.

Tänk på att med Norwegian får du betala för all förtäring ombord. En vatten kostar 25 kronor och en macka ungefär 70 pix. Det blir snabbt hundralappar. Pengar som du istället kan lägga på biljetter med ett vettigt flygbolag som exempelvis Lufthansa eller Qatar Airways.

Efter tankning i Bulgarien (suck!) var kaptenen på tå och meddelade stolt att han skulle "köra in" 10 minuter så förseningen skulle nu bara bli två timmar och 30 minuter istället för två timmar och 40 minuter. Dessutom hade vi ju fått uppleva två starter under en och samma unika flygning! Skojigt grabben!

Jag kom till SJ Arlanda kl. 08.54, sex ynka minuter för sent för tåget. Det kostade mig 454 kronor och en ny tågbiljett. OCH Det kostade Norwegian en KUND.

Inget tal om någon kompensation. Man hade väl kunnat bjuda på någonting? En vatten? Specialpris på en ny bokning? Whatever. Inte en ursäkt fick vi bara kaxiga kommentarer om att igår hade man minsann kört på fem timmar och 15 minuter i medvinden. Det var grejer det.

Jag gjorde 16 flygningar under min resa december-februari 2010-2011. Jag hade två parodiska förseningar, bägge med Norwegian. Du har väl läst om hur jag blev sittande i flygplanet i nästan två timmar den 12 december eftersom planet inte fick starttillstånd. Den gången skyllde man på personalbrist på Arlanda. Men varför skulle vi då sitta I PLANET och vänta istället för i vänthallen?

Say NO to Norwegian!

Uppdatering 2011-04-19:
Norwegian vill inte ge någon ersättning för försening på to timer og 31 minutter och därmed missad anslutning till Sundsvall. Tack då vet jag till nästa gång jag ska välja bolag.

/Anders Thorsell, www.resefoto.net | www.ffagency.com