fredag 4 februari 2011

Overkill - Saddam och Manama city


Manama city.


Boeing 777.

Qatar airways växer så det knakar. Man har lagt en order på 200 nya flygplan!!! Flygplatsen hänger inte med i utvecklingen. Men det får man ta.

Jag skulle ju flyga vidare till pyttelandet Bahrain, till ytan mindre än lilla Singapore. Underutvecklade flygplatser har ofta bussar som kör runt halva landet innan man kommer till flygplanet. Märkligt nog stod där en skinande ny Boeing 777:a, världens största tvåmotoriga flygplan. I Qatars utgåva tar planet cirka 330 passagerare. Vad är det konstiga här? Jo, avståndet mellan Doha i Qatar och Manama i Bahrain är ynka 130 kilometer. Och till detta använder man alltså en Boeing 777. Overkill! Vi var 30-40 passagerare ombord den här morgonen och flygtiden uppgick till 25 minuter när kaptenen satt och höll på bromsen hela vägen :-)

Vid inflygningen såg jag att landet påminner en del om Maldivernas huvudstad/huvudö, Male.

För att komma in i Bahrain krävs ett visum som du snabbt och smidigt köper vid passkontrollen. Damage: 100 kronor.

Ut i en taxi. Va?! Saddam Hussein - vad gör du här? Kör taxi?! OK. Kör mig till Mercure grand hotel.
Ännu ett flådigt hotell? Japp, 4 stars. Men även detta bokade jag under Accor hotels halvapriset-rea. Jag tog det billigaste rummet. Ooops! Det var visst en svit igen. Damage: 800 kronor. Dyrast hittills...

Läs mer om hotellet Mercure Grand Hotel Seef.

Det blev inte mer än kanske en timmes sömn under natten men att sova bort dagen i Bahrain kom inte på fråga. Ut i city! Eeeh? Vad är det här? Qatarvibbar. Åttafilig motorväg och ingen gångbana. Spridda skyskrapor, inget folk, bara bilar, inte en kiosk, inte en bensinmack, inte en parkbänk. Bara bilar och motorväg.

Till slut hittade jag något som påminde om folkliv när jag såg indier spela kricket. Efter att ha vänt på fler stenar hittade jag en liten spillra folkliv till vid basarerna. 99 procent män i farten.

Som vanligt i gulfen är de allra flesta som jobbar i affär från Filippinerna. Så det är väl de som jag surrat med mest idag. Boracaysnack som vanligt... Filipinos och filipinas är i allmänhet grymt trevliga!

Trampade slutligen runt på gallerian Manama City Center och provade deras utmärkta foodcourt. Birsta city välkomna hit på studiebesök!

Mitt mål med Bahrain är instämpling, incheckning, utcheckning, utstämpling. Jag vill lägga nya länder i samlingen. Efter bara en dag får man egentligen inte sätta betyg -men jag kan säga som så att jag inte är lyrisk. Sterilt, trist, bilar, bilar, bilar...

Manama har 150 000 invånare. Mer läsning på: http://en.wikipedia.org/wiki/Manama

Undrar vad jag ska hitta på under förmiddagen imorgon? Det är inte väder för hotellpoolen. Det är nog inte mer än 18-19 grader på dagarna. Rena skräck-kylan för en Thai-filipinoresenär. :-)

Jag borde nog sova snart... Dubai imorgon den 5 februari.

/Anders Thorsell, Manama city, Bahrain.