fredag 4 februari 2011

Francais? Francais!!!


Nu har det varit skruvade dagar... Jag checkade ut från den numera berömda SVITEN tidigt den 3 februari. Det var ju kinesiskt nyår och vart ska man ta vägen då i Bangkok? Givetvis till Chinatown! Det fanns en del att fota där ja! Jag dedikerade dagen helt åt stadsvandring och streetfoto. Fortsatte således till Si Lom, Lumphini, Chula, Siam, National Stadium, Pratunam och Sukumvit. DET är en promenad som heter duga. Efter 14 timmar i city avslutade jag Thailand 2011 med tåg till flygplatsen.

Qatar airways (The worlds five star airline) rankas som världens tredje bästa flygbolag. Det var de som skulle transportera mig till Mellanöstern. Visst - det är ett bra bolag med trevlig kabinpersonal, nya flygplan (Airbus 330 i detta fall) och bra inflight entertainment då alla har en personlig skärm med film, musik etc.

Jag slog mig ner på plats 45B på sista raden. Här skulle chansen vara störst att få ett eget 2-säte men det sprack när en fransman dök upp. Han blev jätteglad att se mig.

- Aaaah monsieur, vad härligt att vi landsmän hamnade bredvid varandra!

- Eeeeh, Suede no parlez vous francais...

Det struntade gubben i. Han skulle berätta resehistorier som jag inte förstod ett enda dugg av. Jag blev räddad av gonggongen när en flygvärdinna delade ut utmärkta dagstidningarna THE NATION och BANGKOK POST.

- Francais? Francais!!! Gubben flög upp ur säte 45 A och var mäkta upprörd att de inte delade ut franska tidningar.

Gubben tjatade vidare vid varje kontakt med personalen. Francais? Francais!!! Han vägrade yppa ett enda ord på engelska. Inte ens ett THANK YOU utan det var ett surt MERCI vid enstaka tillfällen.

Roligast var när gubben sov som en björn och den filippinska (från Cebu city) flygvärdinnan knackade honom på axeln: Sir, will you join us for breakfast? Gubben flög upp och nästan slog med knogarna och utbrast ännu en gång: Francais? Francais!!!

När han tjatat sin ramsa runt hela kabinpersonalen hittade han till slut en lekkamrat: en rumänsk flygvärdinna kunde kommunicera med denna märkliga och "stolta" man :-) Jag undrar hur han klarar sig språkligt i Thailand med denna inställning.

Jag tog en bensträckare vid "galley:n" och fick se kabinpersonalen ha ett surpriseparty för deras kollega från Singapore som fyllde år. De käkade tårta och hade trevligt.

Dryga sju timmar senare landade vi i Doha, Qatar, kanske världens tråkigaste huvudstad. Läs mer i rapporten från 2009: Doha vs Kramfors (nuclear attack).

Temperaturen uppgick till ynka 13 grader så det var kallt som f-n att vandra ner för trappan från Airbus 330:an...

/Anders Thorsell, Bengaliska viken, typ