tisdag 4 januari 2011

Ursäkta var är floden och shit jag brände 92 k!- Selsi?

- No! GIF Sundsvall!

Dagens förolämpning stod en flinande tuktukförare för när han pekade på min fina men klibbiga matchtröja.

- Maybe I will see you one day in another part of this world.
Den kommentaren gillade jag bättre som jag hörde när två herrar satt och samspråkade i solnedgången vid Mekongfloden. Jag skulle tyvärr behöva sätta citationstecken kring "floden" för vad tusan har hänt här?

Tidigare (jag var här 1999 och 2004) var det en highlight under ett besök i Vientiane att kolla in läget vid floden under solnedgången. Då kunde man se fiskare lägga nät och båtar åka förbi. Klockrent fototillfälle när solen reflekterades i floden. Nu är det en öken här. Det ser ut som en gigantisk grusgrop. Man lirar numera fotboll på den tidigare botten. Floden är en spillra av sin forna storlek. Det verkar som dammbyggen i Kina är orsaken. Läs mer på: http://thainews.prd.go.th/en/news.php?id=255311160007
Det var ju en stor besvikelse detta. Paradoxalt nog har man byggt enorma vallar som skydd mot översvämmningar. Dessa ser inte ut att komma till nytta...

Tempot i den här stan är behagligt lugnt. Konstigt nog verkar ration mellan bilar och mc vara cirka 50/50. I t.ex. Kambodja och Vietnam är det nog 95-99 procent motorcyklar.

Imorgon, den 5 januari åker jag till Nong Khai, Thailand. Olov Vikström: Du minns t-shirten jag hade på mig på jobbet? Den kommer från just den staden :-)

Laosfakta
Laos tillhör de minst utvecklade länderna i världen. Enligt Human Development Reports lista över utvecklingsnivån i olika länder år 2002 så hamnar Laos på plats 143 av 173 länder. Cirka 80 procent av landets befolkning livnär sig på jordbruk, fiske och skogsbruk. Laos är även upptagen på FN:s listor över minst utvecklade länder, LDC och LLDC.Trots att styret i Laos är socialistiskt har ekonomiska reformer gjorts som tillåter ett visst mått av marknadsekonomi. Se mer: http://sv.wikipedia.org/wiki/Laos

Just denna marknadsekonomi har jag gynnat ikväll då jag under en brakmiddag lyckades med konststycket att bränna 92 000 kip. Det motsvarar ungefär 80 SEK.

USD är skuggvaluta till Kip. En USD motsvarar 8000 kip så antingen växlar du till dig kip eller så betalar du med USD och får växel i kip. Du kan också använda Thai baht i Laos.

Vädret är mycket bra. Det är 29 grader på dagen och 18 på natten. Tur att det är "cold season" nu. Då behöver man inte rinna bort i Mekong :-)
Kolla vädret på CNN weather.

/Anders Thorsell, Vientiane, Laos.

--