lördag 1 januari 2011

Cosplay & Laos
Efter att ha laddat upp bilderna på webben skrev Martin "vår man i Hanoi" Sigbjörn kommentaren: "COSPLAY!" till ett ovanstående foto. Jag trodde han stavat bandet "Coldplay" fel. En stund senare kommenterar en polare i Manila samma sak. Efter lite googling ser jag att Cosplay är en japansk form av maskerad...

Några som gillar att klä ut sig är Thaipeople. De hade precis lagt undan tomteluvorna bara för att ersätta dem med nyårspartyhattar :-) Det var buffefest på hotellet igår. Helt okej kväll (lite Finlandsbåtskänsla dock) men det hade nog varit liiite mer drag på Bangkok countdown där man räknade med 200 000 besökare.

Det har hänt lite nytt på reseplaneringsfronten efter denna Thaim-out. Imorgon den 2 januari åker jag till Bangkok och letar boende nära flygplatsen. Sedan susar jag in till stan med snabbtåget. Tiiidigt den 3 januari flyger jag till Udon Thani i nordöstra Thailand. Slutmålet är Vientiane i Laos men flyget dit kostar ca 2500 kr. Till Udon flyger jag för 900 kr. Det tar ungefär en timme sedan till gränsen.

Några polare från Frankrike kommer att vara i Laos ungefär samtidigt så jag ska försöka möta upp dem. Får se om jag lyckas :-)

Det blir några dagar i Laos och kanske en dag i dunderhärliga Nong Khai i Thailand. Stan ligger precis vid gränsen.

Nu är jag inte riktigt påläst på Laos men jag var där senast 2004 så det borde rulla på.

Du får ha det!

/Anders Thorsell, Ko Samet.

Fakta om Cosplay:

Cosplay (japanska コスプレ, kosupure, från costume play) är en japansk form av maskerad. I Japan innefattar det all sorts kostymering, från medeltid till framtid. I väst används begreppet främst om karaktärer med ursprung i japansk populärkultur.

Cosplay kan sägas vara animens och mangans motsvarighet till hängivna Trekkies och Tolkienanhängare. Genom att sy en dräkt efter en karaktär som man tycker om och sedan bära den till ett konvent visar man sin uppskattning. Målet är att porträttera karaktären så gott man kan.

Ingen vet säkert hur allting började. Vissa påstår att ett japanskt science fiction-fan besökte ett konvent i USA och blev så fascinerad av konceptet att klä ut sig till diverse karaktärer ur sin favoritserie att han tog med det tillbaka till Japan. I samma veva bestämde sig kanske ett mangafan att klä ut sig till sin favoritkaraktär på till exempel Comiket (Japans största fanzinemässa). Fenomenet kom att kallas för cosplay och idag har det spridit sig över hela världen. I Sverige är intresset fortfarande relativt lågt men stadigt växande.

Se: http://sv.wikipedia.org/wiki/Cosplay