onsdag 22 december 2010

Kalasjnikovs och en tågluffares dröm


Ayubowan! May you live long - greetings from Sri Lanka
Idag klev jag och böneutroparna upp samtidigt (kl. 05).
Tåget mot Colombo stod inne på perrongen. Inredningen andades tidigt 1900-tal. De vinröda stolarna var bland de hårdaste jag suttit på. Fönsten var svarta av smuts men en händig man forcerade ner rutan så att jag hade klockren utsikt över bergen i soluppgång. Som gammal tågluffare stortrivdes jag ombord! Det gick hela tiden försäljare runt och krängde mackor och frukt.

Komforten? oj, oj. Tåget krängde i alla möjliga riktningar och ljudnivån var öronbedövande men det förhöjer upplevelsen. Hellre ett slitet tåg än en ny buss, lyder en tågluffardevis. 100 kilometer avverkades på cirkus två timmar och femtio minuter. Pris? 15 kronor.
I Colombo fick jag hjälp att förvara ryggan på stationen hos en väldigt trevlig gammal farbror :-) Pris? Fyra kronor.

Jag trampde sedan kustlinjen framåt längs Galle Road. Genast var den militära närvaron hög. Det var mängder av poliser och militärer med kalasjnikovs.
- Sir this is a high security area!
Jag fick inte ta bilder på officiella byggnader. Så småningom efter den amerikanska ambassaden släppte den höga koncentrationen av vapen.

Många "fixare" på gatorna även här men när jag säger att jag ska gå och möta mina kollegor försvinner de blixtsnabbt. Vilka kollegor? Jo, my other colleagues from the Swedish police force.

I Colombo sägs det att man inte ska missa ett besök på Galle Face Hotel så dit styr jag stegen nu. Se bilder från detta klassiska 1800-talshotell på: http://www.gallefacehotel.com/

Ikväll tänker jag ta bussen till ett hotell nära flygplatsen för att "spara" tid tills imorgon. Tidig flight mot Kuala Lumpur, Malaysia.

/Anders Thorsell, Colombo, Sri Lanka