fredag 17 december 2010

Dharmastationen och National stadium"Det är förseningar i flygtrafiken även i dag. Snöoväder i Europa har tvingat flygplatserna i bl.a. München, Frankfurt och Amsterdam att stänga. På Arlanda fanns det vid middagstid ett par tusen strandsatta resenärer sedan avgångar ställts in".


De problemen finns inte just idag på stekheta molnfria Maldiverna men landet för som bekant en evig strid för att inte sjunka ner i havet. Man har byggt befästningar runt hela Male' och samtidigt pågår arbetet att bygga upp en ny konstgjord ö Hilhumale'. År 2020 ska 50 000 pers. kunna bo där. Grunden pumpas upp från havsbotten och läggs ovanpå revet. Ett bisarrt men nödvändigt bygge i trånga Maldiverna. Landet består ju till 99% av vatten och "högsta' punkt är bara TVÅ meter!


På 70-talet började backpackerhippies hitta till Maldiverna i jakten på den perfekta stranden. Det blev en liten kulturkrock i mötet i det konservativa Maldiverna där alla är muslimer. Enligt guideboken vill man inte ha hit "oberoende" resenärer som fixar resan själv, utan alla ska på svindyra paketresor där boendet kostar från 2000 kr per natt.


Enligt en artikel på nätet besöker bara en procent av Maldivturisterna Male' men där har man nog räknat för högt. Jag är nog en av kanske fem turister på plats...


I Male' betalar jag 550 kr per natt för boende och sedan lägger jag 250 kr på mat och ca 50 kr på färjebiljetter. Det går att göra en skapligt billig Malidiverna-tur men då får man ju inte se så mycket av de otroligt fina stränderna i landet.


Öar som är öppna för mig är Male', flygplatsön Hulhule' och så då nybygget Hulhumale'. Igår besökte jag Viligili som beskrivs som det närmsta Male' kommer en förort. Jag fick "LOSTvibbar" på ön. Det var många master och kommunikationsutrustning på plats. I slutet av ön fanns en kopia av "Dharmastationen" i LOST. En juste strand fanns det också.
På kvällarna finns det inte så mycket att göra här. Det finns inga pubar eller liknande. Den öl som finns i Male' är alkoholfri. Det såg kul ut med BAVARIA 0,0% och HOLSTEN no alcohol APPLE beer i hyllorna.


Den 16:e var jag på en match i Maldivernas division 3 i fotboll. Det var kul som f-n. Jag snackade med ett lokalt fotbollsfreak som sedan tog mig med till National stadium. Otroligt nog har arenan kapacitet för hela 12 000 åskådare. Vem trodde det?
Enligt Ali brukar Maldiverna spela jämnt på hemmaplan mot exempelvis Indien och förlora knappt borta. Alla spelar tydligen fotboll här. Har sett 6-7 fotbollsplaner men bara en för kricket. Ett glädjande faktum!


/Anders Thorsell, Male', Maldiverna