måndag 1 februari 2010

LOST in Hanoi, season 3, episode 1

Manali, Cebu city Bangkok. I såna världsstäder hittar jag utan karta. Men tredje besöket i Hanoi är minst lika förvirrande som mitt första besök 2002. Gamla stan är ett virrvarr av labyrinter. Alla gator ser exakt likadana ut och heter ungefär likadant. Gatorna kan byta namn efter 20 meter och få ännu ett namn 20 meter längre bort. Eller vad sägs om att du vandrar omkring i två timmar och precis när du tror att du börjar komma fram då har du kommit till samma plats som du startade.

I give up. Jag kommer aldrig lära mig navigera i Hanoi. Martin som bott här i 4-5 år har också trubbel att hitta i gamla stan.

Igår kväll fick jag hjälp av en kassörska i en butik att hitta den sista biten. Hon lämnade kassan, följde med ut och visade fram till rätt gata :-) Min lilla gatstump är typ 20 meter "lång" och finns inte med på kartan...

Igår mötte jag upp med Martin och hans Vietnamesiska fru. Vi drog på en superpoppis restaurang och sedan vidare till ett kafe med bra vy över stan.

Martin har varit med en del på TV på sistone. Han har också spelat in en del reklamfilmer. Att han kan språket öppnar dörrar här.

Tydligen är det "wedding season" nu. Såg ett antal brudpar nere vid sjön. Där plåtades väldigt avancerade och "påkostade" bilder. Jag blev både imponerad och avis på bemanningen.

1. Stillbildsfotograf, 2. Reflexskärmshållare/koordinator. 3. Make up. 4. Videofotograf.

Sen blev jag också imponerad av fonderna som de har till förfogande här. En röd träbro, tempel, sjön och andra monument. Vad har jag som bröllopsfotograf i Sundsvall att kontra med? Kulturmagasinet? Skvadern? Kanske skulle börja fota här istället. :-) I vilket fall så tog jag en del bilder på brudparen och det blev fantastiskt bra bilder. Som vanligt säger jag: bilder kommer.

Trafiken är ett kapitel för sig. Tror det finns ca tre miljoner motorcyklar i stan och gatorna är inte breda. Där ska fotgängare som jag samsas med dessa tre miljoner fartdårar. Gäller att hålla koll.

Gårdagens argaste: En busschaffis som tutade järnet för att bilen framför honom stannade vid rött ljus...

Du skulle höra serenaden av tre miljoner tutor. Fascinerande!

Nu ska jag ut och köra street photo. Martin jobbar under dagen men vi ska höras ikväll.

Stay tuned!

/Anders Thorsell