måndag 14 december 2009

Skrapan och business as usualJag hade 2 uppdrag i Dubai:
1. Åka världens nyaste och enligt uppgift mest avancerade Metro.
2. Kolla världens högsta skyskrapa.

Metron har just nu en "trial phase" och bara några stationer är i bruk. Praktiskt nog ligger en av dessa precis utanför dörren på hotellet. De har dock en del att tänka på vad gäller logistiken i systemet.

Det fanns EN biljettautomat och där skulle man klura ut att man måste betala för ett kort och sedan ladda kortet med pengar till resorna. Suck. Det tog 5-10 minuter bara för mig att köpa biljett.

Nåja, det kanske löser sig. Tågen susade fram behagligt förbi bilköerna. Om man tar vagn 1 får man panoramavy i det förarlösa tåget! Stationen Burj Dubai är under konstruktion så jag hoppade av på Financial centre. Därifrån fick jag snirkla mig fram mellan leriga passager och motorvägar till skrapornas nummer ett, Burj Dubai. Dubai är inte walking friendly men det är en detalj när jag gapandes kollar upp mot detta fantastiska byggnadsverk som mäter 818 meter! Nackspärrsvarning.

Tog en tur runt och fotade mästerverket när en man ropar: You take photo! Det var en ingenjör som tyckte att jag skulle ta en bild på honom. Jag fick hoppa innanför avspärrningarna (Nöjd!).

Kul syn när flera hundra byggjobbare äter medhavd matlåda sittandes på trottoaren. Men tempot i arbetet var inte imponerande. Ett 50-tal man sopade några gruskorn åt gången. Invigningen har skjutits upp två gånger redan. Men i januari kanske byggnaden invigs...

Dubai mall ligger granne med jätten. Kollade in deras gigantiska akvarium och sedan besökte jag deras Ice rink där ovana skridskoåkare halkade omkring på is.

Kl. 18 var det dags för en fontänshow med skrapan som fond. Snygg men kort blir betyget för föreställningen.

Idag har jag träffat folk från Filippinerna, Kroatien, Nepal, Bangladesh, Indien, Pakistan och Colombia. Dubai är verkligen en "melting pot".

Hur var det då med den omtalade krisen? Tja, det är inget man märker av som turist. Business as usual, på ytan.

Tredje besöket i Dubai på 12 månader. Så kan det bli när jag använder staden som bensträckare och språngbräda till Sydostasien.

Sitter och skriver på ett sunkigt cybercafe. Uselt tangentbord och uppkoppling. Eftersom jag inte har svenska tecken på tangentbordet måste jag kopiera in tecknen varje gång. Det kan därför dyka upp en del stavfel :-)

Imorgon tar jag en repa till i Dubai. Har inga direkta planer. Vid 17-tiden hoppar jag in i en taxi till staden Sharjah 12 km bort. Flyg till Goa, Indien blir nästa tripp.

/Anders Thorsell