söndag 27 december 2009

Potemkinkulisser och skumma saker


Putrajaya ghost town.

Nu i Krabi. Hit kom unga och fräscha (?) Anders Thorsell och Håkan Norberg under deras första resa till Sydostasien. Året var 1992. En del är sig likt. Har alltid haft ett gott öga till den här stan och regionen. Juste prisbild är aldrig heller fel.

Några rader om KL, om vi backar tillbaka. Första dagen var jag på hugget och tyckte att det var coolt att komma till en stad med puls men sevärdheterna räcker bara en dag i Kuala Lumpur. Efter KL tower och Petronas tower blir det svårare. Jag prövade Luna bar som ska vara landets mest spektakulära bar. Den ligger på toppen av Regency hotel men jag tycker den floppade. Det var en stor bassäng i mitten och bara hygglig utsikt mot downtown.

Dag 2 tänkte jag utanför boxen och drog iväg med ett tåg till Putrajaya.

Putrajaya är administrativ huvudstad i Malaysia. Staden grundades 19 oktober 1995 när regeringen beslutade att flytta ut från Kuala Lumpur, som dock fortfarande är officiell huvudstad och där den lagstiftande församlingen finns. Putrajaya fick status som federalt territorium den 1 februari 2001. Området täcker en yta på 49,31 kvadratkilometer, och beräknas ha cirka 320 000 invånare fullt utbyggt. 2007 uppskattades staden ha 30 000 invånare. Malaysias förste premiärminister, Tunku Abdul Rahman Putra, har givit namn åt staden. Putra betyder "prins" på malajiska och "jaya" betyder "utmärkt". Staden anlades på en plats som tidigare hette Prang Besar. Putrajaya ligger nära Kuala Lumpur och den internationella flygplatsen i ett område som kallas "Multimedia Super Corridor" (MSC).

Mitt besök i staden floppade. On location såg jag Potemkinkulisser i fjärran. Satte fart men kom till en väg som bara tog slut. Några arbetar från Gatukontoret undrade vad tusan jag gjorde där ute i ingenstans. Då tog jag fart åt ett nytt håll - med samma magra resultat. Bara kulisser - inget innehåll. Lärdom: Du kan inte turista i Putrajaya till fots. Du behöver bil/taxi/mc. Ultraflopp!!! En guidebok hade nog inte skadat i detta läge. Better luck next time.

Kuala Lumpur tycker jag saknar själ. Det är modernt och fungerande men staden berör mig inte på samma sätt som andra städer (Läs: Bangkok). Då är lilla Krabi i Thailand t.ex. trevligare. Dit kom jag den 27 december med flyg från KL. Jag flög med Air Asia i deras Airbus 320. När jag kom till bagagebandet såg jag nåt konstigt. Mitt lås på ryggan var helt demolerat. Det såg ut som någon hade kört ett drag med en motorsåg rakt över låset. Om det var ett stöldförsök var det taffligt utfört. Det hade då varit enklare för dem att klippa upp "flightbagen" som omgav ryggan.

Samtidigt vet jag inte om det var en olycka då min flightbag var helt oskadd. Skumt var det. Ännu skummare var att en supertrevlig tjej från Air Asia kom rusande och uttryckte ursäkter över det inträffade. Kom med här så får du ersättning till ett nytt lås! En Thai som delar ut pengar - Never seen before. Jag fick 300 baht till ett nytt lås men mitt problem var att kuggarna i låset demolerats så jag fick hugga mig in med skruvmejsel. Efter en del våld gick det! Pust!

Nu sitter jag i centrum i Krabi och hamrar dessa rader.

Oklart vad det blir imorgon. Antingen en tur till Ao Nang eller så tar jag bussen till Surat Thani. Får sova på saken. Kort och gott var KL en flopp men Krabi är alltid bra.

/Anders Thorsell, Krabi, Thailand.