måndag 21 december 2009

Goatrance & Gagarin

Goatrance är en form av den elektroniska musikgenren trance. Musikstilen har sin grund i den indiska regionen Goa, därav namnet. Exempel på goamusiker är Astral Projection, Infected Mushroom och Man with No Name.

Goatrance bygger i grunden på en relativt mörk basgång som sedan byggs på med ljusa ljudslingor. Till skillnad från techno har goatrancen mer eller mindre en refräng. Refrängen inleds ofta med långa ljusa ljudslingor utan att basen är med (så kallade 'breaks'). Goatrance är snarlikt efterföljaren psykedelisk trance. Skillnaderna dem emellan är svåra att beskriva, men goa trance tenderar att vara orientaliskt, mer melodiskt och mindre metalliskt i sitt ljud.

Under 1990-talet dominerade Tyskland och England i tillverkningen av goatrance i studior med hjälp av syntar och kraftfulla datorer. Numera kan goatrance skapas på persondatorer i avancerade musikprogram.

/Wikipedia

Hur står det då till med partyt här?
Efter bullerlagarna infördes där deadline för högljudd musik är 22.00 har Goa dekat ner sig som partydestination. Som så ofta sker när ett ställe avfolkas kommer ryssen och tar över. Ett fenomen känt från Turkiet, Pattaya i Thailand, Egypten mm.

Nine bar som sägs ha varit epicentrum för nattlivet kör nu lite plikskyldig trance från kl. 18-22 sen klipper man ljudet...

Det blir därför mest besök på restauranger på kvällarna. På mitt stamställe kommer varje kväll "sportryssen" som älskar fotboll och hockey. Han har en fånig hockeyfrilla men kan allt om sport. Han ska stanna här i tre månader. En annan stammis är "Gagarin", en kampsportande ryss som är ett fysiskt toppexemplar. Han ser precis ut som den förste kosmonauten, Gagarin. Jag trodde först att Gagarin var indier eftersom han är extremt solbränd. Det beror på att han varit här i 6 månader.

Ska snart möta upp med the "Russkies" på stamstället. Lär väl bli en kycklingrätt och en Kingfisher premium till det kan jag tänka mig...

/Anders Thorsell, Vagator, India.