Dn.se har en artikel som heter Bästa råden – så klarar du din första långresa. Den är kanske inspirerad av min egen Så klarar du den personliga säkerheten på resan. Den kommer på begäran här i repris. Håll tillgodo!
Tjuven slår till blixtsnabbt och på ett ögonblick krossas semesteridyllen. Stölder på resan blir allt vanligare men med enkla medel kan du undvika trubbel eller minimera förlusten om olyckan skulle vara framme. Ögonblicket gör ju tjuven men det är inte alls svårt att höja säkerhetsmedvetandet.
Anders Thorsell från Sundsvall har under 20 år rest i 65-talet länder och gått otaliga ”ronder” mot ficktjuvar, bovar och banditer. För varje incident har han lärt sig den hårda vägen om hur ficktjuven, resenärens osynlige fiende, arbetar. Här delar Anders med sig av sina bästa säkerhetstips och ger andra nyttiga råd inför resan.
Lektion 1: Pengar och värdehandlingar
Anders berättar:
– Jag tar med en startkassa på motsvarande ca 500 kr i lokal valuta och sprider sedan ut omkring 200 USD som en "nödkassa" på olika ställen i packningen. Jag lägger samtidigt också en fotokopia av passet i packningen. Jag har ett skärp med en dold dragkedja på insidan där jag också kan placera sedlar.
Vad gäller kort har jag valt de utan uttagsavgifter, ett Mastercard från ICA Banken och ett Visakort från Skandiabanken. Finns det bankomater i landet jag reser till? På www.mastercard.com och www.visa.com finns förteckningar över var jag hittar bankomater. Dessutom hittar jag råd för hur jag hanterar mitt kort på ett säkert sätt.
Pass, bankomat, körkort och större sedlar lägger jag i en värdepåse som jag placerar innanför byxorna eller i ett par byxor med inbyggd ”security pocket”. Jag har dessutom en plånbok med motsvarande ett par hundra kronor (dagskassa) placerad i byxornas framficka. Skulle jag mot förmodan bli attackerad av en rånare får boven ta plånboken, som alltså inte innehålller några id- eller värdehandlingar.

1: Värdeficka som fästs i bältet och förvaras innanför byxorna med pass, bankomatkort, körkort och större sedlar.
2: Vattentät s.k splashbox för bad och strand.
3: Plånbok med mindre dagskassa och utan värdehandlingar, förvaras i framfickan. Ett annat alternativ är att lägga lösa sedlar i fickan.
4. Bälte med plats för att förvara sedlar på insidan.
Ryggsäck för största flexibilitet
Jag reser alltid med ryggsäck för största flexibilitet. Jag har en ”huvudsäck” på 55 liter och denna är försedd med en ovanpåliggande, låsbar s.k. flight bag. Den senare skyddar säcken från flygbolagens ofta omilda behandling och en annan fördel är att ingen obemärkt kan öppna ryggsäcken. Stölder ur bagage på flygplatser förekommer och är ganska vanligt i t.ex. Östeuropa. Det är ingen slump att det finns speciella plastningsmakiner för att skydda bagaget på alla ryska flygplatser.
Väl på plats ute på upptäcktsfärd skiftar mitt val av väska. Oftast har jag en dagsryggsäck som är utrustad med vattenflaska, kartor, guidebok och (regn)kläder. Jag har också en systemkamera med mig. Jag lägger kameran i botten och det andra ovanpå eller hänger kameran diagonalt över axeln.
Ett hänglås eller kombinationslås på ryggsäcken håller de flesta tjuvar borta. Det finns i ovanliga fall tjuvar som använder kniv för att komma åt innehållet i packningen men med kameran placerad längst ner är det väldigt svårt för dem att gå segrande ur ”striden”. När jag besöker en restaurang eller vilar mina trötta ben på en uteservering placerar jag ryggsäcken mellan fötterna och knäpper fast remmarna i stolen.
Lektion 2: Väskor
Ibland bär jag en axel/kameraväska och då placerar jag alltid väskan i motsatt riktning från vägen jag går på för att undvika väskryckare. Ibland lägger jag systemkameran i en anspråkslös plastpåse. Det finns speciella kameraremmar att köpa som har en vajer.
Ett värde/midjebälte är bland det dummaste du kan välja. Du skriker i princip rakt ut att: Tjuven – här har jag mina värdesaker! En midjeväska kan tjuven lätt knäppa upp bakifrån utan att du märker något.
Lektion 3: Ficktjuveri
Ficktjuvar jobbar ofta ihop två – tre personer och mönstret är ofta att stölden sker i samband med någon form av kollision i ett trångt utrymme. Vid färd i en fullpackad tunnelbanevagn bär jag packningen framtill och placerar händerna i fickorna. Om någon skulle spilla ner mig (ett känt knep för distraktion), ignorerar jag vederbörandes erbjudanden om att torka rent (och i samband med detta rensa mina fickor.)
Lektion 4: På hotellet
Jag var med om en hotellbrand för ett par år sedan och efter det har jag tagit för vana att alltid kontrollera utrymningsvägarna på hotellet.

Hotellbrand i Thailand 2004.
Var försiktig med att lämna värdesaker obevakade på rummet men om du tar risken bör du lägga sakerna i en låsbar väska.
Vissa hotell har värdeboxar. Det kan vara både praktiskt och opraktiskt att använda sig av dem. Praktiskt eftersom man inte behöver släpa runt på värdesakerna och opraktiskt eftersom man ofta måste in och ”rota” bland prylarna. ”Nu måste jag ha kameran igen”.
Ohållbart tycker jag och hur man än vrider och vänder på det måste man ju alltid ha minst en nyckel med sig, den till värdeförvaringen och förlorar man denna nyckel kan det kosta stora pengar att byta lås.

I folksamlingar är det lätt att förlora värdesakerna.
Rast: På stranden
Mitt stora dilemma är att undvika att besöket på stranden blir en logistisk katastrof. Jag reser ofta ensam och ställs då inför problemet att jag inte vill lämna värdesakerna obevakade på stranden. Jag löser saken genom att använda mig av en s.k splashbox som är en vattentät, flytande box för värdesaker.
Visst känns det fånigt att plaska omkring i det blå med boxen runt halsen men hellre det än att någon springer iväg med bankomatkort, pass och flygbiljetter! Det kan ju betyda slutet på utlandsvistelsen och det vill åtminstone inte jag riskera.
De som reser i grupp har det lättare i det här avseendet då man kan ”bada i skift” och turas om att hålla uppsikt över prylarna men resande i grupp kan också invaggas i falsk säkerhet. "Alla andra lämnar ju sina saker".
För den som blir bestulen kan det i vissa fall vara svårt att få ut pengar på försäkringen.
- En traditionell hemförsäkring täcker endast en stöld om man har rimlig kontroll på grejerna. Det kallas att man som privatperson har ett aktsamhetskrav. En kamera, mobiltelefon eller annan stöldbegärlig egendom får man alltså inte lämna synlig, säger Björn Jonason, produktspecialist på försäkringsbolaget If.
Lektion 5: Planering och utrustning
Det första jag gör när jag planerar min resa är att jag kollar upp om mitt mobiltelefonabonnemang fungerar i området jag reser till. Jag har valt Telia som har bra täckning. Jag lägger sedan in telefonnumret till svenska ambassaden i det aktuella landet. Jag har givetvis också lagt in numret till spärrservice för mina bankomatkort och ICE-numret (In Case of Emergency är ett nödnummer som man lägger in med hänvisning till anhöriga om något skulle hända.) Telefonen är utrustad med kompass och ficklampa.
Hemläxa: Internet och e-post
Skanna gärna passet och ev. andra viktiga dokument och skicka ett mejl till dig själv och ditt webbmejlkonto. På så sätt har du dessa dokument lätt tillgängliga under resan. Logga också gärna in på din Internetbank med jämna mellanrum för att se att allt står rätt till.
Var aktsam på vad du skriver i resedagböcker och var försiktig med att avslöja personlig information på webben. Det händer att inbrottstjuvar skaffar sig uppgifter om när och hur länge folk är borta på semester. Svenska stöldskyddsföreningen ger på sin webbplats tips på hur du skyddar ditt hem mot inbrott när du är bortrest, se www.stoldskydd.se.
Tänk också på att om du är utomlands i längre tid än 45 dagar måste du komplettera din reseförsäkring.
Har du "lyckats" med konsstycket att förlora alla dina kort och pengar? Då får du helt enkelt be någon snäll person föra över pengar via Western Union. Se förteckning över kontor på www.westernunion.se.
Låt stå: Där det inte finns turister finns det inga ficktjuvar
Med dessa enkla råd i minnet kan du minimera risken att drabbas av stölder och obehagligheter under semestern. Som avslutning några tänkvärda ord:
Mot de allra skickligaste tjuvarna kan man inte skydda sig – men man kan minimera skadan.
Ett enkelt sätt att klara sig är att åka till "icke turistiska platser". Där det inte finns turister finns det ju inga ficktjuvar.
Var försiktig men glöm inte bort att ha roligt på resan!
Handla
I Vagabonds resebutik finns många bra produkter att köpa. Naturkompaniet har också ett bra sortiment.
Copyright
Anders Thorsell
Kontaktuppgifter
--