tisdag 29 september 2009

Malaysia - för samlare av original


Kuala Lumpur. Foto: Anders Thorsell.

Om du redan har hört denna reklamslogan för turismen i Malaysia "Malaysia, för samlare av original", så har du förmodligen skrattat och tycker att frasen är kliché. Men sanning är att när man går ut från sitt hotell i Kuala Lumpur och ut på gatan, så inser man hur lämplig denna beskrivning faktiskt är.

Färgglada outfits blandas med kostymer och slipsar, man hittar den kinesiska qipaos saris och även punjabi. Kuala Lumpur är verkligen ett ställe där olika kulturer och etniciteter möts. Den färgstarka stilen som man finner i folkets klädstil är också tydlig när det kommer till folkets passion för matlagning.

Typiska Malaysiska rätter

Nasi Lemak är en nationalrätt i Malaysia och består av ris kokt i kokosmjölk, rostade jordnötter, ägg, ansjovis och viktiga Sambal (röd kryddig sås av räkpasta). Denna rätt serveras ofta med kyckling Spice (Ayam Percik).

Chicken Rice är en annan mycket populär maträtt som finns överallt i Malaysia. Trots att man tror att dessa rätter har påbrå från Singapore så var det i själva verket Hans folket i Kina som från början befolkade Malaysia och Singapore. Rätten präglas av oljigt ris kokt i hönsbuljong.

Char kway teow

När man lagar denna rätt ska man ha mycket hög temperatur i wokpannan (helst ska resterna från andra ratter finnas kvar för extra smak). Denna rätt består av Char kway teow ris nudlar, sås, böngroddar, räkor, musslor och ägg. Denna rätt är särskilt känd i regionen Penang.

Curry Laksa och Assam
Det är viktigt att smaka dessa kända rätter och även att pröva på snabbnudlar och soppor. Varje region har sin egen version av dessa rätter. De två viktigaste sorterna är Laksa curry-baserade kokosmjölk och curry Assam Laksa, en buljong tillverkade av fisk smaksatt med tamarind. Den första är ofta serverad tillsammans med tjocka nudlar, tofu, böngroddar och kyckling, räkor eller ägg. Andra serveras med ris nudlar, strimlad gurka, ananas och fisk.

Pisang Ambon
Ett besök på Kuala Lumpor skulle inte vara komplett utan en "Pisang Ambon" som kan översättas med bananblad. Serverad på bananbladet, består denna rätt av ris och en rad chutneys, grönsaker, dal, sambar, curryrätter och papadums, sötpotatis och kött, fisk eller tofu. Du sätter dig ner och omedelbart kommer det en ström av män rusade från alla håll för att bygga en livsmedels pyramid på ditt gröna bananblad. Du kan välja mellan olika sorters curryrätter masala, och det erbjuds också kött stekt eller tandoori och vegetariska alternativ, och fler portioner soppa (rasam) och yoghurt.

När du bokar hotell i Malaysia, eller någon annastans i Asien, se till att det är enkelt och trasselfritt. Agoda hotellbokning på nätet gör asiatiska upplevelser möjliga genom att erbjuda ett stort utbud av hotell i Asien. Du kommer snabbt att hitta ett hotell i Asien som passar dig och ditt äventyr, vare sig du vill boka hotell i Kuala Lumpur eller utforska någon annan plats.

Foto: Anders Thorsell, www.ffagency.com----