fredag 24 juli 2009

De värsta flygplatserna

"I never imagined an airport in Europe could be so crappy. It's the dirtiest airport I have ever set foot in. Airports in third world countries are much better than this piece of crap."


Medlemmarna på Sleeping in airports har sagt sitt om världens sämsta flygplatser. Charles de Gaulle i Paris är allra värst medan Changi, Singapore tar hem titeln som den bästa.


Caticlan, Boracay.

Min personliga bottenlista
Caticlan, Boracay, Filippinerna
En stump asfalt i skogen med ett kaos av plan uppställda på rad. Minimal, stekhet vänthall som tar 50 personer. Säkerhetsproblem har lett till att två flygbolag nyligen övergivit flygplatsen till förmån för Kalibo airport.

Ninoy Aquino, Manila, Filippinerna
Flygplatsen har flera terminaler och den nyaste är rymlig och fin men det finns i princip bara varmkorv att köpa. Den gamla terminalen är fruktansvärd. Ett fåtal toaletter med 50-meters köer, inga sittplatser, inga lediga ytor alls. Ett enda underdimensionerat kaos. Se för guds skull till att flyga från terminal 3!

Domodedovo, Moskva

Svindyrt, trångt och kaosartat på en av Moskvas flygplatser. "Flagskeppet" Sheremetyevo kommer inte långt efter. Där har man "suttit av" oräkneliga antal timmar och bråkat med fientlig Aeroflotpersonal...

Sheremetyevo beskrivs i undersökningen som "helvetet på jorden" och resenärer vittnar om trånga utrymmen och spyor under stolarna. "Jag fick en astmaattack av all cigarettrök" berättar en resenär.

Ujanovsk, Ryssland

Det fanns inget bagageband utan en traktor körde fram bagaget och dumpade skopan med packningen med ett brak just utanför landningsbanan.

Minsk, Vitryssland
Fullt av herrelösa hundar på landningsbanan...

Just utanför listan:
- Krasnoyarsk
- Doha
- Kiev
- Taipei
- Murmansk

Singapore förtjänar segern i "tävlingen"

Changi airport i Singapore:
- Internet via massor av datorer.
- Spela Playstation.
- Åk på två timmars sightseeing.
- Slå dig ner i en massagefåtölj.
Detta är några av alternativen som erbjuds gratis medan du väntar!

Det är stort, luftigt, välorganiserat, effektivt och futuristiskt. Kanske världens bästa flygplats?

- Passkontrollen tog tre sekunder.
- För att transportera sig mellan terminalerna åker man förarlösa skytrains.

I love Changi airport!

--
Foto: Anders Thorsell, www.ffagency.com

Läs mer på Aftonbladet.

--