tisdag 7 juli 2009

Dags att testa Air Asia XJag har fortsatt med min mödosamma scouting över flygbiljetter till vinterns resa. Nu skulle hemresan från Sydostasien bokas och valet blev Air Asia X, det enda lågprisbolaget som flyger mellan Sydostasien och Europa.

Så här gick turerna:
Jag var på jakt efter hemresa från Sydostasien. En biljett med Malaysian airlines mellan Kuala Lumpur och Stockholm skulle gå på 4200 kr. Det lät helt okej men sedan när jag skulle boka på deras sajt så var det tekniska problem i över ett dygn. När jag slutligen kom in möttes jag av en instabil och buggig sajt. Priset skulle nu bli 5700 kr för ombokningsbar biljett. Jag funderade en dag till och nu hade priset gått upp till ca 7500 kr för enkel biljett. Not an option!

Nästa fundering var flyg med Qatar airways till Dubai och vidare hem med Norwegian. Det skulle gå loss på ca 5600 kr. Skönt med en bensträckare halvvägs - i Dubai men när jag såg lågpriserna på Air Asia X slog jag till.
Kuala Lumpur - London under högsäsong för 1450 kr. Och då har jag betalat över 200 kr extra för en plats med bra benutrymme. Jag flyger sedan till Arlanda med SAS för 890 kr. Totalt alltså ca 2300 kr.

Bokningarna är nu i stort sett klara. Jag räknar kallt med att få boka om eller riva någon/några av biljetterna men det är billigare att boka många biljetter tidigt än att boka få biljetter sent. Det här är oslagbara lågpriser.

Bokningsläget och utgifter så här långt

1. Stockholm - Dubai, Norwegian: 1 509 kr.

2. Sharjah - Goa, Air Arabia: 1 374 kr.

3. Goa - Bangalore, Kingfisher airlines: 471 kr.

4. Bangalore - Singapore - Kuala Lumpur, Tiger airways: 1 372 kr.

5. Kuala Lumpur - Langkawi, Air asia: 300 kr

6. Langkawi - Kuala Lumpur. Landvägen eller flyg. Ej bokat.

7. Kuala Lumpur - Manila, Air asia, enkel, 170 kr.

8. Manila - Bangkok, Cebu pacific air, enkel: 641 kr.

9. Bangkok - Kuala Lumpur: ej bokat.

10. Kuala Lumpur - London, Air Asia X: 1 453 kr

11. London - Stockholm, SAS: 869 kr

Summa: 8 159 kr.

Ovanstående priser är inkl. tillägg för platser med stort benutrymme. Ca 50-250 kr per flight. Jag sitter på rad 1 eller vid nödutgång (där utrymmet är som störst) på alla flygningar.

Senaste resan i Sydostasien slängde jag ut över 23 000 kr på biljetter. Den här gången hoppas jag klara mig på max 12 000 kr. Med en dykande krona gäller det att hitta nya vägar. Håll koll på bloggen för att se om jag lyckas!

Läs mer
Läs mer om Air Asia X på Aftonbladet.

Malaysian Air slutar flyga från Stockholm.

--