tisdag 14 april 2009

Tupolev Tu-144Dagens bild är en riktig "pärla". Det är ett foto på Tuolev Tu-144, som jag tagit på flygbasen Monino utanför Moskva. Det var extremt svårt att komma in på basen - det ska egentligen inte gå utan en inbjudan. Jag och mina reskamrater hade dock god hjälp av en rysk pensionär (!) och kunde med hjälp av lite "presenter" i form av "amerikanski dollari" få inträde till Moninobasen.

Tupolev Tu-144
Tupolev Tu-144 var världens första överljudsflygplan för passagerartrafik.
Flygplanet tillverkades av Tupolev i Sovjetunionen för att konkurrera med Concorde, vilket det också mycket liknar. Planet flög första gången år 1968 och slog därmed Concorde med två månader. Likheten med Concorde gjorde att planet fick öknamnet "Konkordski".

Projektet drabbades av ett stort bakslag år 1973 när ett Tu-144 havererade under en flyguppvisning i Paris, varvid alla ombordvarande omkom. Enligt uppgifter från Ryssland och Frankrike inträffade olyckan på grund av en panikartad undanmanöver för att inte att krocka med ett Mirage-flygplan som tog bilder. Flygplanet flögs enbart av Aeroflot i kommersiell trafik och var inblandat i två dödsolyckor med totalt 16 dödsoffer.

Den höga bränsleförbrukningen var också ett problem och planet togs ur bruk år 1978 efter att endast 17 stycken tillverkades. Tu-144 var utrustat med bromsskärm för att kunna dra ner farten vid landning på blöt landningsbana.

Under år 1995 gick NASA och Boeing ihop med Ryssland och började använda en Tu-144 för testflygningar för att skapa nästa generations överljudspassagerarflygplan.

Källa: Wikipedia.

Om Monino
The Central Air Force Museum in Monino is one of the world's largest aviation museums, and the largest for Russian aircraft. 173 aircraft and 127 aircraft engines are on display, and the museum also features collections of weapons, instruments, uniforms, artwork, and other air-related items. A library containing books, films, and photos is also accessible to visitors. Tours are given by ex-pilots.

Tillägg
Sedan 2006 ska det vara möjligt att besöka Monino utan inbjudan. Se: http://en.wikipedia.org/wiki/Monino

Foto: Anders Thorsell

Se fler bilder från Ryssland.

--