torsdag 30 april 2009

1 maj och segerdagen i Moskva

Skåla med veteranerna i Gorkij park!


Till de som funderar på en resa till Moskva brukar jag rekommendera att åka antingen över 1 maj eller 9 maj. Varför inte stanna och uppleva båda dessa dagar? Fotoentusiaster är i "sjunde himlen".

Den 1 maj går 40 000 gammelkommunister i det osannoliga demonstrationståget och hyllar diktatorer från historiens bakgård: Lenin och Stalin. Här snackar vi vaccinerad tidsresa till kalla krigets dagar. Not to be missed!Segerdagen
Om möjligt ännu bättre ur fotoperspektiv är den 9 maj - segerdagen.

Segerdagen firas med parader av Röda armén på Röda torget i Moskva. Denna högtidsdag har levt vidare i det postkommunistiska Ryssland.

Paraderna och firandet upphörde till stor del under de närmaste åren efter Sovjetunionens kollaps men dagen återinrättades än en gång till segerdagens femtioårsjubileum 1995. Sedan dess har dagen firats med årliga parader över Röda torget.

Tyvärr är det hart när omöjligt att ta sig in till Röda Torget för att kolla uppvisning av pansarvagnar och andra fordon i sällskap av Putin och grabbarna. Men paraderna på Tverskayagatan går inte av för hackor.

Det här är också en dag då överlevande krigsveteraner samlas, hedras och dricker...
Skåla med veteranerna i Gorkij park! Allt du behöver göra för att delta i festen är att ropa MIR! (Fred). Trevlig resa.
Se fler bilder från Ryssland.

Foto: Anders Thorsell.--