lördag 14 februari 2009

Dubai - ge mig svarAktuellt saldo: - 4 195 kr. Dagar kvar: 1. Längtar till lön? Japp!

Jag har tagit det lugnt i Dubai. Har nyttjat soltimmarna till promenader. Stan är inte walking friendly. Ibland måste man gå extremt långa omvägar för att inte bli omringad av motorvägar. Det gör att man drar sig för att experimentera för mycket utan tar samma väg varje dag.

Bilparken är ny och fräsch. De flesta kör stadsjeepar. Bensinen kostar bara ca 2,50 kr/litern.

De gillar att gasa så man måste ha marginal när man går över gatan. De gillar extremt mycket att tuta också. En tutning ska gärna vara 10-30 sekunder lång för att visa vem som bestämmer.

Vissa frågor har jag inte svar på ännu. Det står i "do's and dont's" att det är helt oacceptabelt att skaka hand med en arabisk kvinna. Ok - jag är med.

Men det här med foto förbryllar. "Bilder på lokalbefolkningen ska undvikas" säger "manualen". Varför tutar och hojtar då tre jätteglada och roliga killar i en stadsjeep? Kom! Här är vi! Ta kort på oss! Ta fler! Oj vad coolt!

De var klädda i sk. Thongs, arabisk dress och ville väldigt gärna "avbildas". Nere vid the creek är det många som tar bilder på varandra också. Jag slänger ut frågan till er läsare: Beror det på individen vilken tolkning/gren av islam som tillämpas?

Idag tog jag en tur till Bur Dubai, stadsdelen på andra sidan "the creek". Jag bor i Deira. Här fanns det mer genuina miljöer och en antydan till "själ". Jag uppgraderar Dubai till ++ (2 plus). När metron invigs kommer det att bli lättare att ta sig runt och med världens högsta skyskrapa på G kan säkert Dubai nå ett bättre betyg. Själv är jag avvaktande. Jag bor nu för ca 675 kr/natt. Det tycks vara rock-bottom-pris. Jag äter mestadels fast food från food-courten på Deira city center. Trist? Javisst! Men det är billigt och funkar. Nu längtar jag till O'learys lunch på måndag!

Noterat

- På Qatar airways bildskärmar kan man ta ut riktningen till Mecka.

- Burger King i Dubai är Halal-certifierat.

- Svenskaspel.se är spärrad för åtkomst. Skumt...

Halal är benämningen på vad som är tillåtet inom islam och omfattar allt mänskligt handlande. Motsatsen till halal är haram. I icke-muslimska och/eller icke-arabisktalande länder förknippas termen oftast med reglerna om tillåtna livsmedel.

Thongs

The Arabic dress for the typical Arab man, is a long white, shirt-like garment, called a Thobe. The thobes look like an extended dress shirt, complete with different types of collars and cuffs.

Going home

Tidigt imorgon: Dubai - Munchen. Sedan Munchen - Stockholm. Slutligen Stockholm - Sundsvall. Pust! Long day.

/Anders Thorsell, Dubai.