fredag 30 januari 2009

VM i vaktparadJag studsade upp från min stenhårda säng några gånger i natt i tron att det var (kultur)revolution men det var bara fyrverkerier för det PÅGÅENDE firandet av det kinesiska nyåret. Jag fick det bekräftat idag i t-banan. Chinese new year Jan 26 - Feb 1. Det är därför allt går på halvfart här och det känns stundtals som att promenera i Uppsala en septembersöndag. T-banan slutar gå redan kl. 19 nu över nyår...

När man tillbringat 7 veckor i över 30 plus känns 15 grader med blåst och regn förbaskat kallt. Och om man bara har kortärmade plagg blir det lite kyligt - men det är bara att bita ihop.

Jag startade dagen tidigt med att dra till Taipei 101, världens högsta "färdiga" byggnad. Burj Dubai är högre men inte klar. Jag har sett världens två högsta skrapor i vilket fall som helst! Nu var jag för tidigt ute och dessutom var huset insvept i dimma från ca 200 meters höjd. Ingen ide att åka upp utan att se något. Synd men inget att göra åt.

Jag tog den kliniskt rena t-banan till Sun yat sen memorial istället. Här ser jag dagens första militära uppvisning med vaktparad. En välregisserad show till turisternas förtjusning. Silverhjälmar, bajonetter och "överdrivna" steg a la Ryssland. I like it!

Jag försökte sedan ta mig till Taipeis "Globen-kopia" men vägbeskrivningen i Lonely Planet var under all kritik och regnet tilltog allt mer. Fick ge upp detta.

In i metron och sikte på Martyr's shrine. Urusel vägbeskrivning igen. "Martyr's shrine is located 10 minutes East of Grand hotel". Vad är det för tomtar som skrivit Lonely Planet Taiwan?

Jag gick längs cykelbanor och hamnade under motorvägar. Regnet tilltog och jag hade inte en aning om hur jag skulle hitta fram. En familj hade stannat till med bilen, jag drog fram boken med namnet på målet på kinesiska. Pappan skakade på huvudet, mamman likaså. No English! Skutdörren till baksätet öppnas och där sitter dottern och ser förvånad ut. Efter lite gestikulerande kommer slutligen de förlösande orden: "We take you there!".

Jag skakade hand med alla och kunde inte vara mer tacksam för denna oväntade hjälp. Även för en infödd var det svårt att hitta rätt i labyrinten av motorvägar och broar. Men fram kom vi - och hjältarna ska ha ett stort stort tack!

Martyr's shrine börjar med en portal sedan kommer ett 200 meter långt torg och därefter en stor byggnad som berättar om Taiwans stora segrar i krigen. En gång skjöt Taiwaneserna till exempel ner hela sex flygplan medan japanerna inte lyckades skjuta ner ett enda av Taiwans... Ny vaktparad och vaktavlösning. Samma koreografi men här kunde man gå med i paraden och fota! Kung!

Blåfrusen efter denna tur så jag tog en taxi till t-banan och sedan hoppade jag in på hotellet och tog ett varmt bad!

Nästa stopp blev Chiang Kai Chek memorial. Gissa vad som väntade där? Vaktparad, bajonetter, gevär, blankputsade skor och välpressade uniformer. Samma show för fjärde gången idag! Taiwan likes to show off!

Bild från Martyr's shrine:
http://www.pbase.com/tomsview/image/48366726

Bild från Chiang Kai Shek memorial:
http://cache.daylife.com/imageserve/057odO02BTb8Y/610x.jpg

Sun Yat sen memorial:
http://www.dsphotographic.com/g2/13980-3/Sun+Yat-Sen+Memorial+Hall+-+002.jpg

Henrik "kosmonaut" Olsson: Du hade gått i gång på alla cylindrar...

Om "skyskraperallyt"
Taipei 101 was overtaken in height on July 21, 2007 by the Burj Dubai in Dubai, UAE, upon the completion of that building's 141st floor . As of January 2009, the title of "world's tallest building" still rests with Taipei 101, as international architectural standards define a "building" as a structure capable of being fully occupied. The Burj Dubai will claim the title upon its completion, which is expected in September 2009.

http://www.taipei-101.com.tw/index_en.htm