torsdag 22 januari 2009

Bara 300 ser Filips bästa sevärdhet

- Sometimes there is no road.
Vad menade han? Det funderade jag på när jag försökte sova på "Bates motel". (mer om hotellet senare). Den trevliga Filippin-amerikanen från Makati och New York påstod att vägen mellan Puerto Princesa och Sabang är katastrofal.

Det skulle visa sig att han hade rätt. Men vad finns i Sabang? Vi kallar in Wikipedias experter:

Puerto Princesa Subterranean River National Park är en filippinsk nationalpark på ön Palawan grundad 1971, som upptogs på UNESCO:s världsarvslista 1999. Parken består framförallt av en 8,2 km lång underjordisk flod, men även av det regnskogsbevuxna karstlandskapet ovanför.

Den underjordiska floden mynnar direkt i havet, och man kan åka in med båt flera kilometer in i berget. Inne i underjorden lever nio arter av fladdermöss och två arter av svalor.

Parken ligger omkring 50 km från staden Puerto Princesa, på nordkusten tvärs över ön Palawan, intill byn Sabang.


Hotellet "Bates motel" hade en elak, extremt högljudd generator som ylande nätterna igenom rakt på min kudde (kändes det som). Det gick inte att bo kvar helt enkelt. Snabb förflyttning närmare "centrum" och uppgraderat boende för 160 kr.

Efter frukost gav jag mig ut och letade mc att hyra. Jag hittade en Honda XRM 125, en slags halv offroad-cykel med samma motor som i min Honda Innova hemma. En dagshyra ligger på 100 kr. Alla som kommer till Puerto Princesa besöker underground river. Jag kände väl inget jättesug att sitta i timmar inklämd i en minibuss. (Benen knakade sönder efter bara 20 min. på väg till Honda Bay igår). Men en tur på egen hand kanske skulle vara något? Informationen om avståndet dit varierade från 22 km till 88 km. Ska inte vara något problem!

Färden gick på fina vägar upp i bergen med vidunderlig, storslagen utsikt över Honda Bay och andra vikar. Landskapet var grönt. På vägen torkade man ris och ibland låg hundar och sov så man fick köra lugnt. Såg en "fet" varan mitt på vägen också (Skräck!).

Barnen jag passerade ropade antingen HELLO! eller HEY JOE! Glada var dom...

Halvvägs började jag fundera om jag var på rätt väg. Stannade och frågade ett par som hade en ko i en sidovagn på sin mc. Mannen pekade åt ena hållet och frugan åt det andra. Men jag valde rätt! Vägskyltning är en bristvara...

Vägen blev sämre och sämre. Mycket nöjd att sitta på en offroad istället för i en "cramped" minibuss!

Till slut var jag i Sabang! Där fick jag betala 200 peso (35 SEK) i entre till nationalparken. Sedan hade jag tur och fick dela båt med några ultrajusta Manilabor. Jag betalade nu bara 140 peso (25 kr) för båt till ingången av "underground river" och för båt med guide in i grottan. "Paddlaren" kunde superstolt meddela att han kommer att vara med på National geographic channel och Discovery. Look for me there! ropade han glatt.

Som Asienguiden.se skriver: "båtresan bland stalaktiter (droppstensformationer från taket) och stalakmiter (från marken) tar andan ur de flesta". Visst var det coolt att se fladdermöss och alla fantastiska formationer men resan dit var snäppet bättre! Underground river anses vara Filips bästa sevärdhet - men bara 300 pers. om dagen orkar ta sig hit på den bitvis katastrofala vägen.

Taket i grottan är som högst 65 meter och vattendjupet som mest 9 meter.

Juste!

Tanken var nästan tom i Sabang men en tjej i en kiosk sprang efter en cola-flaska med bensin. Den litern tog mig fram till stan igen. Lämnade igen mc:n mycket nöjd över en fantastisk dag!

Palawan is it! Jag vill utforska mer - men det får nog bli nästa gång. Vill se El Nido!

Bilder från underground river:
http://www.asienguiden.se/filippinerna/underground_river/

/Anders Thorsell, Puerto Princesa.