lördag 17 januari 2009

Sinulog - dag 1Där satt jag med dyra biljetter till Cebu och började överväga att åka färja istället - men jag har tidigare satt frågetecken för Zestair.

Se: http://andersthorsell.blogspot.com/2008/02/we-fly-to-were-you-are-lorem-ipsum.html Asian spirit heter numera Zestair (hur länge?)

Jag väljer andra bolag. Cebu pacific har den nyaste flygplansflottan i Filippinerna.

Upp tidigt på morgonen den 16 januari.

Close your eyes if you are afraid of flying

- Close your eyes if you are afraid of flying, ropar en flinande amerikan och pekar ut mot Zestairs kinesiska kärra som ligger kraschad utanför den lilla flygplansterminalen.

I avgångshallen träffar jag mina Boracaypolare Anders och Jonas från Köpenhamn. Kanonsnubbar! De skulle nu flyga till Palawan.

I Manila träffade jag två andra hobbyfotografer på väg till Sinulog-festivalen i Cebu city. De matade mig med mycket matnyttig info om hur man skaffar pressleg m.m. Den ena killen (Mark) hade en EOS 5d M2 med monterat 24-70: totlpris ca 40 000 kr. Tyder på att han inte är em "medel-Juan". Den andra (kanon)snubben heter Chris och är livvakt åt en amerikansk affärsman. Chris bär vapen, är chaffis och följer med amerikanen i affärsflygplan. Chris bor i Makati (stadsdel i Manila som jag planerar besöka). Vi bytte kontaktinfo och skakade "tass".

Sjukt hårt bokat på hotellen i Cebu. Det blev nyårsflashback från Sihanoukville. Den mycket trevliga tjejen på turistinformationen på Mactan airport (Cebu) lyckas dock skaffa fram ett rum för natten till Fat Cat.

När man kommer ut från terminalen står det en hel del "taxifilurer" och väntar på att köra dig med ockerpris. "Smarta" rävarsom jag (?) går dock en trappa upp till taxameter-taxi. När jag såg skrotbilen, solglasögonen och det ärrade ansiktet på chaffisen blev jag fundersam (fördomar - javisst!).

Jag fick en lapp av en vakt där det står skrivet chaffisens namn och att man ska rapportera olämpligt uppträdande/körning.

Jag lastar in bagaget och säger: TAXAMETER!

Min blick fladdrar över den trasiga, dammiga panelen i hans skruttiga Nissan. Jag ser ingen mätare. Noterar att ratten är tejpad. Högra dörren är ett stålskelett utan stoppning. Jag ropar: TAXAMETER CEBU GRAND PRIX HOTEL!

Chaffisen fattar inget.

Jag pekar på kartan på Cebus mest centrala plats (Fuente Osmeña Circle). Killen skakar på huvudet och tror ev. han kan köra till nånstans i närheten. Han är ett "asshole" i trafiken. Tutar, skäller, prejas, klagar. Jag har ogillat honom från sekund 1 och det blir värre för varje ny sekund. Nu väntar jag på "uppgörelsen". Givetvis hittar han inte hotellet utan jag får dirigera honom dit. PUST! Vilken dåre.

Han sitter kvar vid ratten. Jag lyfter ut packningen för att skaffa mig ett övertag. Han säger 300. - No normal price 200, svarar jag. Då drar han bort en post-it-lapp som täckt över taxametern. Där står det 185 men han vill ha mer för "avgift". Ursinnig slänger jag 200 i baksätet och drämmer igen dörren med kraft. En rapport om hans beteende kommer att lämnas på flygplatsen. Jag har fyllt i:

- Flagged-up taximeter

- Overcharging

- Arrogant driver

- Reckless driving

I fritextfältet skrev jag: Should be banned from driving taxi!

Nåja, jag fick mitt rum och gav mig iväg mot Cebu city sports center för att skaffa mig pressleg. Check!

På samma plats skulle snart Sinulog festival queen koras.

Festival Queen is not a beauty pageant. It is simply a search for the Lead Dancer who possesses the most exceptional qualities, both in physical beauty and dancing skills, among her peers. That makes her then the first among equals.

Svårt sätta ord på vad som väntade - 23 kandidater med ca 20 dansare och 10 musiker var fick 3 minuter på sig att göra en egen show. Detta var riktigt bra underhållning! Grupperna hade rekvisita som palmer och båtar och dansarna var klädda som apor, krigare, insekter t.ex. "Deras" miss dansade med en St Nino-figur i handen. Se bilder så klarnar det!!!

Jag hade inte förstått hur stort Sinulog är. När jag såg 200 fotografer på plats gick det upp ett ljus. Supertrångt i "pressdiket". Kandidaterna hade egna "klackar" på läktarna som förde fullt liv! Ca 5000 pers. på läktarna.

Halvmosig gick jag hem efter kandidat 12. Världsklassbilder - igen. På den här resan har jag skrivit kassa rapporter men tagit fantastiska bilder!

Bilder fraan Sinulog festival queen, 16 jan, 2009:

http://www.flickr.com/photos/doctorcarlo/sets/72157612618709807/

/Anders Thorsell, Cebu city