tisdag 20 januari 2009

Mattias Thorsell summerar sin resa...

Resa till Kambodja och Bangkok 25 december 2008 - 9 januari 2009

Deltagare: Anders "Tretjak" Thorsell
Annelie "The Golden Gun" Lundqvist
Mattias "Thorssa" Thorsell

Annelie åkte med direktflyg till Bangkok.. Själv åkte jag till Bangkok via Peking, det är inget att rekommendera. Resan tar 14 timmar och flygplatsen i Peking är väldigt tråkig.

Att åka med Air China var heller ingen höjdare.
- Gamla plan med minimalt benutrymme.
- Shrek-filmen som visades var dubbad på kinesiska och inte textad!
- Två maträtter erbjöds vid varje måltid, men flygvärdinnorna var så dåliga på engelska så det enda ord som man kunde uppfatta var "rice".

Väl i Bangkok träffade jag Annelie och vi for nästa dag vidare till Phnom Penh, Kambodja för att träffa Anders.

Efter diverse procedurer för att skaffa visum till Kambodja så möttes vi av en sönderbränd "Tretjak". Han hade somnat i tre timmar i solen utan solskydd.

Kambodja är väldigt fattigt och Phnom Penh är en stad med ganska enkla byggnader och kanske inte så många sevärdheter.

Det blev bara en natt i den staden så vi han inte se så mycket av den.

Nästa morgon hade vi köpt bussbiljett för att åka ner till den Kambodjanska kusten och staden Sihanoukville. Det var en resa på 4-5 timmar inklusive fika för 7$(ungefär 56 kr).

I Sihanoukville så checkade vi in på hotellet Golden Sand, några hundra meter från den största stranden Ochheuteal beach. En lång och fin strand med mängder av restauranger.

Stranden är doch väl överbefolkad och skräpig på sina ställen. Det är många försäljare och tiggare här.

Känns lite jobbigt att sitta och käka en brakmiddag när det kommer hungriga tiggare utan ben och hasar sig förbi. Finns också många småbarn som går omkring och säljer fyrverkerier och halsband mm.

I början gav vi dom inget men det kändes bättre att ge dom några korvören eller lite mat så blev dom nöjda och vårt samvete lite bättre. Det fanns även några "hobbytiggare", t.ex. en "lyxtiggare" som hade scarf och gick och rökte!

"Ska vi äta Söschi ikväll?" - Jag råkade få in lite sundsvallsmål i uttalet.

Nästa dag åkte vi till Otres beach. En lång och fin strand utan tiggare och inte så många försäljare. Här kom vi att tillbringa många fina dagar. Sola, bada, köpa frukt, kasta boll i vattnet, äta, sola bada och så var klockan fem och det var dags att åka tillbaka till hotellet med vår "Tuk Tuk".

"Vilka vitlökar!" - "Annelie tittar sig i spegeln och inser att hon inte har solat toppless

"You buy my fruit today mister" -Fruktförsäljare på stranden.
"No" -Anders
"Tomorrow you buy my fruit mister!??" -Fruktförsäljare på stranden.
"No" -Anders
"Next year you buy my fruit mister! " -Fruktförsäljare på stranden.

Att sitta på stranden och titta på solnedgången var sjysst.

Fanns inte så mycket att göra på kvällarna i Sihanoukville.

Det vi gjorde vara att gå på restaurang varje kväll, förutom en kväll då vi spelade fyra i rad med en bar girl.

Två sundsvallsbor kör en ordlek där man säger ett ord inom ett ämne och sedan ska komma på ett nytt ord inom samma ämne som börjar på det föregående ordets slutbokstav.

(Annelie) Hårdbrö
(Mattias) Ölkorv

På nyårsaftonen hade vi problem med att hitta hotellrum. Vi gick runt och frågade på kanske 20 olika hotell men det var samma visa överallt, "Sorry sir no room". Många Kambodjaner hade kommit till Sihanouk ville för att fira nyår.

Sån tur var så blev det ett rum ledigt på vårt hotell.

På kvällen var det gratis öl på hotellet. Ölen serverades i plastglas och regnet strilade ner hela kvällen så det kändes nästan som att vara på Gatufesten i Sundsvall!

Ett gäng Kambodjaner skulle göra leken "dansa runt i en ring med stolar och sätta sig när musiken tar slut".

Jag och Annelie bestämde oss för att delta. Det visade sej bli en uppvisning i Kambodjansk gästfrihet.

Kambodjanerna trängdes om vissa stolar medan jag och Annelie lugnt kunde sätta oss utan att någon försökte ta våra stolar.

När det bara var tre personer kvar hände det märkliga. En kambodjan skrällde och råkade sätta sej på Annelies stol.

I finalen bestämde jag mej för att återgälda lite av gästfriheten så jag dansade bort från den sista stolen och gav bort segern.

När jag sedan gav bort den julklapp som jag fick i pris till en liten pojke så blev jag festens hjälte för en liten stund.

Annelie tog dock snabbt över den rollen när hon började köra sina "dancemoves" vid poolkanten. Annelie körde några klassiker "repet" och "fiske" samt illustrerade den kambodjanska kulturen i en dans innehållande "Tuk Tuk föraren", "massören" och min personliga favorit "hårborttagaren". Vi avslutade sedan kvällen med några öl och dans nere vid stranden.

(Mattias) "Det här måste vara världen trevligaste folk. - Utbrast jag in en kommentar över det kambodjanska folkets vänlighet.

De efterföljande dagarna fortsatte med sol och bad. Den 6:e januari var det dags för avfärd tillbaka till Bangkok.

Bangkok är som natt och dag jämfört med Phnom Penh. Fina vägar, massor med internationella kedjor och väldigt bra kommunikationer. Anders hade ätit kyckling 36 måltider i rad så det första vi gjorde i Bangkok var att leta upp McDonalds.
Det blev en dubbel Big Mag för min del!

"Det här är nog det godaste jag har ätit" - Annelie på McDonalds

I Bangkok ska man se upp för "hjälpsamma" thailändare. Det är ofta folk som försöker lura dej. Som tur är så är skojarna lätta att känna igen. De har alltid mörka långbyxor och gräddvita långärmade skjortor. Lika lätta att känna igen som Björnligan i Kalle Anka.

"It's closed" - En "hjälpsam" thailändare berättade för oss att det var stängt. Var vi skulle eller vad vi skulle titta på visste han inte men stängt var det.

Ett klassiskt knep av skojarna. Han skulle förmodligen visa oss till en skräddare som definitivt hade öppet.

På kvällen gick vi på nattklubb. Först på ett överklasställe där man halvlåg på vita sängar i något som såg ut som ett rymdskepp.

Rätt folktomt på detta ställe. När dansuppvisningen av en tjej i grodmansdräkt med simfötter på armarna var slut så gick vi vidare till nästa ställe.

("hjälpsam thailändare") - "Taxi sir?"
(Anders) - Russki

Ännu en "hjälpsam" thailändare skulle fixa taxi till överpris. Anders svarar med rysska och låtsas inte förstå, varför det inte dög med svenska vet jag inte.

Vi åkte då till ett ställe som heter Hollywood disco. Alla gäster som gick in hade egna personliga assistenter som skulle se till att våra glas alltid var fulla. Så fort man hade tagit sista slurken i en öl så var dom där och tog flaskan och ville att man skulle beställa mer, man behövde aldrig gå till baren och beställa.

Väldigt hög ljudvolym på det här stället så det blev rätt jobbigt. När vi senare blev totalt utklassade i "Fussball" av en thailändare utanför discot så kände vi att det var dags att åka hem till hotellet.

Nästa dag var det shopping som gällde. Rutinerade Bangkok-resenären Anders hade bokat in oss på ett hotell som bara låg några meter från ett av dom bästa varuhusen "MBK".

"Det här är världens bäst belägna hotel". Anders om hotellet Krit thai mansion som ligger några meter från MBK och sky train.

"Excuse me, Excuse me, Excuse me, Excuse me, Excuse me, Excsuse me" - Thailändskan som serverade frukosten ursäktade sej för varje ny sak som hon ställde fram på bordet.

Här finns både billiga kopior och originalmärken. 7 stora våningar proppfulla med varor. Särskilt kläder finns i massor. Det blev ett antal kassar i inköp.
Om Annelie hade varit lite rikare hade hon förmodligen köpt upp hela affären.

"If I buy two do I get discount?" -Annelie prutade på allt, även på sånt som hon egentligen inte tänkte köpa.

På kvällen var det sedan dags för Annelie att åka tillbaka till Sverige.

"Det luktar bajs känner ni inte!" - Annelies könsliga nos upptäckte bajslukt mest hela tiden på resan.

Jag och Anders hade en dag till i Bangkok innan det var dags för oss att åka vidare. Då fick Anders tillfälle att visa en av sina bästa färdigheter "express sightseeing".

Vi började med sky train och promenad för att komma till Baiyoke sky hotel.
Det är Bangkoks högsta byggnad och det har snurrande topp, promenad till elektronikmarknaden "Pantip Plaza". Ny promenad och kanalbåt till templet Golden Mount. Vidare till backpackerstället Khao san road. Flodbåt runt halva stan och sky train tillbaka till hotellet. Vi hade på några timmar fått se mera av Bangkok än dom flesta gör på två veckor.

"En typisk backpacker i Bangkok håller bara till här på Khao san road. De går med bar överkropp och solbrillor medan de äter bananpannkaka. Sedan pressar dom in sej i överfulla minibussar eller åker "Tuk Tuk" för att spara in några ynka kronor".

"Anders var inte imponerad av backpackers på Khao san road som bara är i Thailand för att se en gata".

På kvällen åkte Anders vidare mot Filippinerna medan jag började hemresan mot Peking och Stockholm.

____________________________________________________
av: Mattias Thorsell