torsdag 29 januari 2009

Hej hej Taipei!Jag dunsade ner i ett Sovjetgrått Taipei. Det jag hört om Taiwan är att "Everybody speaks English and all signs are in English too". Trots att jag kupar händerna runt öronen och anstränger mig allt vad jag orkar för att förstå deras "dialekt" - så förstår jag inte!

Efter lite charader kom jag i alla fall iväg på en flygbuss mot city. Har försökt lista ut om kinesiska nyåret är slut eller ej. Svaren jag fick:
Gubbe 1: "Finish today"
Gubbe 2: "Starts today"
Kille 3: "Stops on Monday".
Mannen bredvid mig på flygbussen pratade oavbrutet i 60 minuter. Det jag lyckades få ur honom var följande viktiga fakta:
- Chinese New year pågår eventuellt.
- Han jobbar i Zhenzhen.

In på turistbyrån på Taipei main station:
Fat Cat: - Hej! Jag behöver hjälp med hotellrum. jag har hört att det kanske är Chinese new year i Taipei nu och det kanske kan vara svårt hitta boende.

Ointresserade tjejen på turistbyrån - Mummel, mummel. Overbooking.

Fat Cat: - I don't understand.

Räddaren i nöden: - Det hon försöker säga är att det inte finns några rum - men lugn jag fixar det här!

Fat Cat: Undrar en aning avvaktande vem han är - men det är bara en juste snubbe som vill hjälpa till. Han bor i Kanada i vanliga fall Han tar mig med till hotellet som jag sett ut i guideboken. Visst finns det rum! Hurra! Taipei here we go!

To be continued!

/Anders Thorsell, Taipei, Taiwan.