torsdag 18 december 2008

Heaven and hell in the desertÖkensafari i Dubai var upp och ner i dubbel bemärkelse. Häng med så ska jag berätta!

En pakistanier med skäggstubb och ett glimrande leende kom och hämtade mig i en Toyota Landcruiser. I bilen satt en Vietnam-veteran som nu är stationerad i Afganistan. Han skulle dock inte med ut i öknen utan droppade av i utkanten av stan.

Istället hämtade vi upp fler passagerare. Närmare bestämt en familj från Mauritius. Två vuxna och fem (5!) barn. En av kidsen kunde några fraser engelska. Vi åkte halvvägs till Oman, ca 50-60 km ut i öknen. Ståtliga sanddyner tornade upp sig framför oss. Det här ska bli skoj!!! MEN först skulle bilens däck luftas för att bättre passa för ökenrally. "Lämpligt" nog stannade Mr "Paki" vid en basaar. Suck. Afrikanerna skulle ut och kolla in allt krimskrams medan jag stod och surade utanför. Morr! - Inga gruppresor för mig, fräste jag, medan säljarna ville ha in mig i basaren.

Nåja! Vi kom iväg till sist - och vilken tur det blev! Toyotan är en helt otrolig bil. Lutningen i sandbankarna var extrem men bilen tuggade sig upp mot toppen utan problem. Chaffisen stilade genom att ständigt sätta bilen i sladd. Kidsen jublade i baksätet medan deras mor såg ganska vit ut i ansiktet. Det här var en mycket trevlig upplevelse. Upp och ner - upp och ner - sladd och ett grusregn över bilen. Chaffisen triggades mer och mer och till slut krängde däcket av fälgen. Det händer ganska ofta och andra förare hjälpte till att byta däck. Mr Paki hade en pump som drevs via bilbatteri så efter en kvart kunde den härliga vansinnesfärden fortsätta. Chaffisen berättade att han kört varje dag i ett år utan att tippa bilen.

Man sitter bra fastspänd i bilarna. Hans polare hade dock tippat/rollat en bil och när min chaffis stannade till för att kolla hur det gick för turisterna hade de suttit med ett jättesmajl i bilen och ropat: That was fantastic!

Vi stannade till vid en sandbank där vi fick prova sand-boarding. Snowboard på sand. Jag var lite skeptisk men Afrikanerna tjatade att jag skulle åka. Knakade ganska bra i knäna när jag slutade färden i ett moln av sand. Men skoj!

Vi körde vidare till ett slags läger i öknen. I turen "ingick" allehanda "underhållning".
- Upp på kamelen nu! Afrikanerna hejade på igen. Okej okej! Kamelen reste bakbenen först och det var nära ett nytt besök i sanden men det gick bra...

Lägret var en hemsk turistfälla.

- Man kunde ta låna "arabiska" kläder för bilder.
- Göra henna-tatueringar.
- Dricka läsk i baren.
- Röka vattenpipa.
- Sitta på kuddar och äta.
- Kolla på magdans.
- Kolla på en dansare som jonglerade med kuddar.
Vilket trams!

Kan tillägga att det var inte precis varmt där ute i öknen. Tippar på 10 plus.
Jag ville vända mot stan igen men Afrikanerna hämtade mat i omgång efter omgång. Till slut så... Näe - nu ska de göra hennatatuering. Nudå? Näe - nu ska de leta efter mer shopping...

Äntligen kunde vi fara vidare. Nu händer en märklig sak till: en liftare ska åka med - utanför bilen! Han ställer sig på ett stag och håller i sig i handtaget inne i bilen - i 80 knyck! Det kan inte ha varit varmt och behagligt...

Ökensafari i Dubai - heaven and hell!

/Anders Thorsell, Dubai

-