söndag 27 juli 2008

Shoot for fun

Häromkvällen var jag ute och övningsplåtade porträtt med Frida. Det var en härlig sommarkväll med tryckande värme och klarblå himmel.
Jag har en del bröllopsfotograferingar bokade i sommar. Och för att träna lite mellan varven brukar jag skjuta porträtt ibland. Nu kunde vi inte välja dag så vi fick fota en kväll med väldigt skarpt ljus - moln är annars att föredra. Men det finns en del trick att ta till i skarp sol. Här kommer exempelbilder med kommentarer.

Vi mötte upp på stan vid 18.30-tiden men insåg genast att det var allt för ljust och varmt i solen. Då åkte vi istället till Grevebäcksparken som omges av tät växtlighet som ger skugga och sköna färger. I den här parken har många fotograferat sina bröllopsbilder.

Sköna färger i Grevebäcksparken. Gillar den röda färgen som kontrast. Här använde jag Canon EOS 40D, ett 70-200 tele, ISO 400, befintligt ljus, brännvidd 135 mm, bländare 4, slutare 1/100. Klockan är nu 18.57.


Ljuset är fortfarande vasst och starkt. Vi beslutar därför att åka till ett parkeringshus på Norrmalm. På min andra kamera, EOS 30D har jag här ett fast 50 mm monterat. det är väldigt ljust så jag går ner på ISO 100 och tar den här, i mitt tycke, justa bilden. Originalet är dock lite väl ljust för min smak. Lätt fixat i Photoshop. Samtidigt tar jag bort detaljerna i bakgrunden. Rätt eller fel är väl en smaksak. Vad tycker du? Den redigerade bilden ligger till höger.


Färden går vidare mot Huli utanför Granloholm där jag dagen före sett justa ängar fulla av blommor. Det visar sig att allt nu är jämnat med marken. Vi letar vidare och hittar en annan hyfsad plats. I skuggan tar jag den här bilden. Här har jag använt ett 70-200 tele, ISO 400, bländare 7. Den här bilden är jag riktigt nöjd med. Inga skuggor som stör.

Som avslutning åker vi till kusten och Fläsian några kilometer utanför Sundsvall. Här gäller det att rikta kameran så att aluminiumsmältverkets gigantiska skorstenar inte syns i bild :-) Klockan är nu 21.55 och det är perfekt ljus med solen på väg ner. Äntligen nöjd! Det svaga ljuset gör dock måste jag gå upp till ISO 800 vilket kan ge korniga bilder men resultatet är helt okej tycker jag. Här har jag använt ett 100-400 tele med bildstabilisator. Jag kunde förstås ha använt ett stativ också men det får bli nästa gång... Kommentera gärna bilderna.

Alla bilderna som visas här är tagna utan blixt.
Tack också till Emilia för assistans under plåtningen.