måndag 10 mars 2008

Rysk service"I Sovjetunionen fanns inte service. Kunden fick vara glad om det fanns något att köpa överhuvudtaget, och uppförde man sig inte som kund kunde man få sig en ordentlig avhyvling.

Nu är det andra tider, även om snabbköpskassörskorna i Moskva inte säger hej till kunderna. Fast det säger de inte i Köpenhamn heller. Men då och då kan man ändå känna en liten fläkt av sovjetisk servicekultur i Ryssland".

Så skriver rysslandskännaren Kalle Kniivilä i sin mycket läsvärda blogg. Kolla in den.

Kalles inlägg om rysk "service" för tankarna tillbaka till år 2003 då jag reste runt i Ryssland under sex veckor. En del av resean gjorde jag med flodbåt på Volga. Då utspelade sig följande "drama":

Vilket lyft det blev åka båt! Frånsett då på en punkt: När jag gick till den trötta sorgliga restaurangen och ville beställa mat så blev det NJET NJET NJET. Alla matbeställningar måste göras dagen före - men hur skulle jag kunna göra det när jag precis klivit ombord? Den unga elaka tjejen skällde vad jag än frågade efter. Det enda som gick beställa var chips och öl.

Personalen satt och mumsade på bröd, kött och soppor men denna elaka DEVOCHKA som snabbt döptes till "Brezjnevs dotter" skrek att jag inte fick beställa.

Dagen efter fick jag till frukost en fem cm lång dammtorr brödskiva med en ostskiva på. Snyft. Vilket skämt!

Vid lunchtid stannade båten två timmar i den vackra staden Samara. Där fick jag tid att rusa ut och köpa in några livsnödvändiga baguetter. Men frånsett matmisären var båtresan helt underbar. Till slut kom båten fram till Volgograd. Därifrån skulle jag flyga till Moskva med Aeroflot. På "flottans" lokalkontor såg jag en mycket underhållande poster som delvis kan förklara den svårtolkade ryska folksjälen. Texten löd: "If we don't smile it's because we work hard to make YOU smile".