söndag 9 mars 2008

Lenin for saleNär Sovjetunionen kollapsade 1991 forslades statyerna av Vladimir Ilich Lenin, sovjetstatens grundare, bort. I Baltikum kom de aldrig tillbaka till sina ursprungsplatser. Statyerna stod oftast på stadens mest centrala plats utanför en viktig byggnad eller departement.

Vissa statyer såldes för kaffepengar till västerlänningar. En av statyerna köptes av ägaren av en hamburgerrestaurang i Dallas, Texas, som försåg statyn med texten "America won". I Litauen grunnade man länge på vad man skulle göra med sina statyer. Svaret blev Gruto parkas utanför Vilnius, där gamla propagandastatyer nu ställs ut. En liknande park finns i Budapest.

I Ryssland ställdes statyerna tillbaka ganska snabbt eftersom Lenin "är en del av vår historia, på gott och ont".

På agendan/things to do för västerlänningar på besök i Ryssland står ofta en repa förbi kvarvarande statyer av Lenin. Otaliga är bilderna där turister ställer sig framför statyn och pekar med handen (mot det perfekta samhället) likt Lenin. Lokalbefolkningen skakar alltid på huvudet och skrattar åt "tilltaget".

Själv trodde jag att det fanns bara en handfull statyer av Lenin i Ryssland. Jag skapade en sajt med en förteckning över statyer jag sett och trodde jag hade sett de flesta. Ack så fel jag hade - de finns i tusental. Otroligt nog skapas det ibland också nya statyer.

Häromdagen damp det ner ett mejl i brevlådan från Lettland. En tjej undrar om jag känner till någon som vill köpa en staty av Lenin. Priset då? För 80 000 Euro är "The man" din. Frågan är vart den här statyn tar vägen? Disneyland nästa?