måndag 28 januari 2008

Soppatorsk!- Gasoline very expensive now Sir.
Om jag ska hitta EN röd tråd genom resan "Fat cat - the return" så är det definitivt bensinpriserna. En Honda Dream mc drar ynka 0,2 liter bensin per mil. Därför låter det ganska skoj när en mctaxichaffis i Kambodja hänvisar till de höga bensinpriserna när man förhandlar om transport i Phnom Penhs centrum.
- One dollar, ok?
- No, gasoline very expensive.
Överallt, i varje stad i varje land har temat gått igen. Det återspeglar sig även på flyget där man får betala "fuel surcharge" och med snålflygande piloter som inte nyttjar planens kapacitet. En Boeing 767 har en toppfart av 940 km/h. Det är därför surt att sitta och snålåka med Aerosvit Ukrainian airlines i modesta 740 knutar. Pilotens ovilja att gasa gjorde att jag och de dryga 200 passagerarna anlände sent från Bangkok till Kiev, Ukraina. Så sent att man inte hann lasta ombord bagaget till det väntande planet mot Stockholm. Jag kom fram på torsdagen men bagaget anlände inte till Sundsvall förrän söndag kväll.

Bagaget gjorde följande rutt:
Torsdag-fredag: Kiev.
Lördag: Arlanda.
Söndag: Sundsvall.
Det går knappt några flyg mellan Stockholm och Sundsvall numera. Även detta beror säkert på dyra bränslekostnader och straffskatter.
Samtidigt som fler och fler vill flyga och lågprisbolagen firar triumfer världen över kämpar alla från mcförare till piloter mot de höga soppapriserna. Lågprisbolaget Air Asia kommer nu att byta ut sina Boeing 737:0r mot snålare Airbus 320. Jag hade förmånen att få flyga med deras andra maskin, en skinande blank, endast två månader gammal kärra. Detta på sträckan Phuket-Bangkok för en vecka sedan.

Frågan är hur resandet kommer att se ut om 10-20 år? Snålare flyg och snålflygande piloter kanske är ett sätt att lösa problemet?

/Anders Thorsell