fredag 4 januari 2008

Sluddrande "påve" i Cebu city

Drog ut på rundvandring i Cebu city. En stad lagom stor som man lätt utforskar till fots. Men först en klippning för 6,50 kr - lämnade 8 kr så frisörskan ville aldrig sluta vinka bye bye.

Downtown Cebu ska vara ett mycket nergånget område enligt guideboken men jag tycker inte alls det stämmer. Gatorna var dessutom promenadvänliga där nere i området mot hamnen. Jag följde strömmen av besökande pilgrimer till
Santo Nino Basilica, en spansk kyrka från 1700-talet. Gissa om det var "tryck". Tusentals besökare lyssnade på en sluddrande "påve".

Santo Nino Basilica
http://static.flickr.com/180/435483881_624e280a95.jpg

Fortsatte mot Magellans kors, som är en replika av det kors som spanjorerna satte på plats här i Cebu city när de första spanjorerna anlände.
http://www.hawaii.edu/cps/magellancross.html

kolonisatörerna var inte så populära i alla läger, förståeligt nog så därför byggde inkräktarna en fästning 1565 för att skydda sig från nattliga angrepp: Fuerza de San Pedro.
http://en.wikipedia.org/wiki/Fort_San_Pedro

Ja... och sen var det slut på sevärdheter om man inte räknar utsiktspunkten 1,5 mil bort som det kostar ca 150 kr att besöka med taxi.

Jag fortsatte emellertid min rundvandring till fots. Ofta stannar lokalbefolkningen till och morsar: Yo man - good morning man!

Efter 8 timmar till fots i Cebu city var det bra läge att slå sig ner för en fotmassage på hotellets spa (!) Kostar ynka 35 kr för en timme.

Finns väldigt få västerlänningar här. Har bara sett ett 10-tal hittills. Privatbilism verkar vara ett okänt begrepp. I princip alla fordon är s.k. jeepneys, "minibussar" kan man väl kalla dom. Ombyggdna amerikanska jeepar från andra världskriget. Ett häftigt inslag i stadsbilden. Se:
http://en.wikipedia.org/wiki/Jeepneys

Vet du hur man lättast sätter 10 filippinare i aktion? Jo, du betalar med en 500-sedel (80 kr). Vips springer 10 man åt alla håll och jagar växel.

Vädret är kanon här i Cebu city på ön Cebu. Jag känner mig redan mätt på stan så jag åker vidare på söndag. Återkommer med destination.

/Anders Thorsell. Cebu city. 2008-01-04.