onsdag 16 januari 2008

Avresa

Jag klev upp vid 5-tiden på måndagsmorgonen. Ragnet forsade ner. Alla plagg dyngsura. Suck. Hittade en tricycle i mörkret, mot terminalen. Upp med 8 kr i terminalavgift, in på båten, snackar med Filipina som bor i Calgary, kryssar mellan vattenpölarna, in på security check, x-ray maskinen trasig, mannen petar pliktskyldigt med en trästicka i packningen och säger Ok Sir. Det är som han inte tror riktigt på sitt jobb och sina arbetsuppgifter.

In i Seair's Dornierkärra mot Manila. 35 minuter underbar vy av Filippinska övärlden, ett glas vatten och några jordnötter senare är vi i Manila. Ett Manila som badar i sol. Jodå, det går transferbussar var 10e minut. Snackar med Filippinsk sjöman medan vi väntar och väntar och väntar. Det finns 4 miljoner Filippinsk sjömän enl. honom. Efter 60 minuter kommer bussen, modell mindre. Det lastas väskor från golv till tak och jag sitter i ett skruvstäd.

In på i den mycket hårt befolkade internationella terminalen och iväg med Jetstar Asia mot Singapore. Tre timmar senare tar vi mark i denna tropiska kliniskt rena metropol.

/Anders Thorsell