fredag 28 december 2007

Spanjorerna har varit här och stökat i 400 årSpanjorerna har varit här och stökat i 400 år. Det förklarar saken!

Spanjoren Ferdinand Magellan kom till öarna första gången 1521. Efter att han upprättat vänskapliga förbindelser med några lokala hövdingar och omvänt dem till kristendomen kom Magellan i konflikt med en av hövdingarna som fortfarande var fientliga mot honom, Lapu-lapu. I det slag som följde blev spanjorerna besegrade och Magellan dödades, men ett av hans skepp kom tillbaka till Spanien och förde med sig nyheten om detta nya land. Den 27 april 1565 kom den spanske conquistadoren Miguel López de Legazpi med 500 soldater till Cebu och bildade den första spanska bosättningen på öarna.

Valutan heter Peso. 1 peso är värd ung. 15 öre.

Mer o Filip:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Filippinerna

Högtryck och lågtryck
Nu är det verkligen högtryck här. "Huvudgatan (strandpromenaden) är proppfull med folk. Asiatiska turister dominerar sen tror jag svenskarna lite otippat kommer på andra plats.

I natt och i morse piskade regnet ner över Boracay. Det regnade något alldeles oerhört men vid 12-tiden slutade det och jag kunde ta mig ner till stranden.

Inte mycket att rapportera. Jo, bankomaterna är lika pålitliga som Gudrun Schymans deklarationshandlingar men jag har "stockat" upp med dollar i reserv så det flyter på...

Happy new year önskar Eder tillgivne Fat Cat!