lördag 15 december 2007

Running with the bulls


Running with the bulls - tjurrusningen i Pamplona, Spanien skördar sina offer varje år. Idag blev jag utsatt för tjurens vrede i Sihanoukville.

Mulet väder idag eller "mållln" som presentatören på SVT skulle sagt. Min favvo-mc-chaffis mötte upp och undrade vad jag hade för planer. Jag bad honom köra till Sokha beach men den stranden är ingen höjdare. Den ockuperas till 90% av Sokha beach resort och övriga 10% är ganska eftersatt. Vi drog vidare till Independence beach. Klart fin strandremsa och juste stämning.

Eftersom jag hört att Sihanoukvilles tågstation är den fulaste i världen ville jag se även den. Jag kan bara hålla med om "utmärkelsen" förresten :-) En betongklump från 50-talet, utan folk, tidtabeller och annat som man brukar se på stationer. Järnvägen för en tynande tillvaro, eftersom snitthastigheten är 20 km/h. Tidigare (under kriget) var det gratis att åka i den första vagnen eftersom den var mest utsatt för överfall.


På väg hem från Independence beach hamnade vi i ett "stim" med oxar/tjurar/kor. Jag vet inte vilket men de var stora som älgar och hade "horn i pannan". När jag hoppade av mcn för att ta bilder blev en av bestarna "skogstokig" och satte fart mot mig. Det var bara att lägga benen på ryggen och springa järnet. Chaffisen skrattade så tårarna sprutade, under dennna lokala variant av "running with the bulls"...

Nu till nåt helt annat:
Min bror Mattias gjorde i ett desperat försök att spara pengar, alla sina julklappar på slöjden. Min besvikelse visste knappast gränser när jag i hopp om ännu en Ultravox eller Depeche-CD till samlingen öppnade paketet och skådade - ett spöke i trä, avsett för att hänga handdukar på! Ungefär samma "konstnärliga" nivå har vissa av kidsen som försöker kränga sina tavlor på Ochheuteal Beach. Klar träslöjdsvarning!!!

Vi hoppar till avd. fåniga fakta:

I Kambodja är det olagligt att köra med lyset på under dagtid.

I Kambodja är det lagligt att köra med släckt på kvällstid!

Kambodjanerna vill inte vara med på ett foto med tre personer eftersom det betyder otur.

Tillbaka till chaffisen: Han är ödmjuk, tillbakadregen, snäll och tystlåten och skrattar ofta. Klart norrländsk till stilen. Därför åker jag gärna med honom istället för hans kollegor som är lite mer pushy men inget mot i andra länder... De "vakar" utanför hotellet dygnet runt i hopp om att hitta körning. De kan vänta i timmar på att få en körning värd 1-2 dollar.

Nu är kl. 20 och ägarinnan av Internetcafet sitter redan i sin gula pyjamas :-)
/Anders Thorsell, Sihanoukville, 2007-12-15.