torsdag 20 december 2007

No spitting in or around the pool"My country my beer" är en fånig men halvcharmig reklamslogan för Angkor Beer, det ledande märket i Kambodja.
"No spitting in or around the pool" tilltalar mig mer. Jag har fått en ny skyltfavorit! Den finns på VIPSport club i Phnom Penh. Deras pool är att rekommendera. Med en entrépeng på 5 USD frekventeras bassängen enbart av blekansikten med cash.

Hur beskriver man gatubilden här?
Det är inte så lätt men jag gör ett försök. Husen är oftast max 4 vån. höga och många är i fransk kolonialstil. Trottoarerna är oftast upptagna av hantverkare eller gatukök. Man lagar mat, diskar, byter däck, svetsar osv. Det mesta sker ute på gatan. Vid varje korsning och utanför varje restaurang där det sitter blekansikten väntar mc och tuktuk-chaffisar på körning. Det tittar ständigt in mot restaurangen och hugger direkt och undrar vart man ska, när man reser sig upp. Gatorna är fulla av skräp och sophögar. I högarna rotar de allra fattigaste och smutsigaste. De letar t.ex. mat och tomflaskor. Skakande att se misären emellanåt. Gatorna är också fulla av barn som säljer piratkopierade guideböcker eller putsar skor. Buy book Sir? Sosine mister? Och så finns det dom som bara tigger... Minoffer, och andra funktionshindrade.

Det luktar soptipp från de flesta avlopp och det ligger skräp nästan överallt. Phnom Penh låter kanske inte som den bästa staden men faktum är att jag är såld på stan.

Det är grymt tacksamt att fota. Överallt finns motiven. Totalt överlastade fordon, 20 munkar på ett lastbilsflak, en familj på 5 pers. på en Honda, gatukök med "mystiska" rätter - tillagade direkt på gatan, de ambulerande snigelsäljarna. Kambodjanerna är verkligen trevliga, öppna och nyfikna. De som jobbar i serviceyrken pratar dessutom ofta hygglig engelska. Ska ladda upp lite bilder framöver så klarnar bilden av kultiga Kambodja.

Men visst har man dåligt samvete när man tar en ny tugga av en Chicken sweet and sour medan uteliggarna rotar i soporna nåra meter bort. Jag brukar dock dela med mig av mat och vatten. Tacksamheten vet inga gränser.

Next step
De pratas om att vägen mellan Battambang och den thailänska gränsen vid Poipet ska vara riktigt usel och eftersom jag inte är sepciellt sugen på att åka buss/bil i kanske 12 timmar för att nå Thailand blir det istället flyg med Air Asia sträckan Phnom Penh - Bangkok, för 76 USD = 470 kr. Slött men bekvämt.

Gissningsvis åker jag till Phuket den 22 eller 23 dec. Kanske blir jag kvar över nyår men planer är till för att ändras (verkar det som -:)

Nån fler som ska till Karon beach? Droppa ett mejl så ses vi!

Imorgon är det lön!!! = Happy happy!

Till slut nåra länktips! Kolla in Manuel Libres Librodos fantastiska bilder från Siem Reap på: http://www.pbase.com/manny_librodo/siemreap

eller kolla in de skakande men vackra bilderna från soptippen Stung Meanchey i Phnom Penh: http://www.flickr.com/photos/maciejdakowicz/sets/386746/

/Anders Thorsell, Phnom Penh, Kambodja, 2007-11-20.