torsdag 6 december 2007

Kungen gillar ryska u-båtarVärldens mest firade 80-åring bor i Thailand. Han heter Bhumibol Adulyadej och är kung och landets stora moraliska förebild. Normalt sett firar thailändarna sina födelsedagar som mest i 12 års cykler: 12, 24 36 osv. men 80 anses vara en helig siffra eftersom Buddha uppnådde Nirvana vid samma ålder. Jag hade på känn att det skulle bli ett hyfsat firande men att det skule ha såna här proportioner kunde jag aldrig tänka mig.

Tidigt på morgonen började folk kanta gatorna längs vägen där kungen skulle färdas till Royal palace. I stekande hetta (ca +32) stod de klädda i gult och vinkade med flaggor och kungaporträtt. Kungen föddes en måndag och den dagen betyder gul färg av nån anledning. Det var extremt trångt, varmt och alldeles fantastiskt roligt att gå runt och kolla folket och alla celebriteter, militärer, ambassadörer etc.

Till slut kom han, THE MAN, åkandes i en Mercedes. Det var över på nåra sekunder men thailändarna sjöng hyllningssånger oavbrutet...

Alla var lediga från jobbet så firandet fick en extra skjuts. Givetvis var det direktsändning på TV. Det var mäkrigt när man hittat en apparat och ljudet hördes både live och via TV. Saluten med 23 kanonskott var en juste surroundkänsla t.ex.

I sitt tal till folket sa kungen bl.a. att de rika inte skulle vara snåla utan dela med sig av rikedomarna. Han tyckte också att marinen skulle satsa på ryska u-båtar eftersom "de är billiga och håller hög kvalitet" (läs Kursk).
På kvällen var det ett hejdundrande fyrverkeri över floden och Royal palace så nog firades 80-åringen alltid!

På kvällen temade jag upp med et par från Österrike och Mark, en kille från Groningen , Holland. Han var rejält nervös av att resa ensam till Bangkok men jag kunde lugna honom med en del användbara tips. Vi tog gick runt på Khao San käkade mat från gatuköken och sköljde ner dammet med en Tiger-öl eller två.
Jag bodde två nätter på backpackergatan Khao San rd för att vara nära firandet. Nu har jag emellertid flyttat till mitt stamställe vid National Stadium igen.

Ska träffa Mark på Bangkok beer festival om en timme (om han hittar dit alltså) så jag slutar här. Ha det fint!

Imorgon väntar Thailand photo fair!!!

/Fat Cat, Bangkok, Thailand, 2007-12-06.