lördag 22 december 2007

Den korrumperade munken, vinet smakade blä och ibland får jag gå till marknadenJag är nu "hemma" i Bangkok igen. Underbart att ha tillgång till en fet härlig Internetlina och en superdupersnabb burk! Yes - jag kan surfa igen :-)

Avslutsrapport Phnom Penh:
När jag besökte Royal Palace i Phnom Penh kom det fram en munk som ställde många frågor om mig och om hemlandet. Men till slut kröp det fram att han ville ha Dollar. Suck. Har aldrig varit med om en munk som tiggt cold hard cash förut. Jaja. Vi gjorde som så att han fick en "gröning" mot att jag fick ta ett foto. Fair enough.

I Phnom Penh har jag två favoritrestauranger. Det är Chiang Mai nere vid Tonle Sap floden där servitörerna är helt otroligt trevliga, snabba, effektiva, roliga och trevliga. Och maten är gudomlig! Eftersom det var min sista dag i Kambodja ville grabbarna bjuda på palmvin. Ena killen ropade efter en gammal tant på cykel. På pakethållaren hade hon vin. Jag fick både "sweet" wine och "sour" wine. Men denna grumliga häxbrygd smakade satan (ursäkta mig) ! Det var odrickbart men efter 20 minuter hade jag i alla fall forcerat ner det ena glaset innan jag ursäktade mig och sa att jag måste hem och packa. Som sagt otroligt justa snubbar men vinet smakade blä!

Mitt andra stamhak heter "Sebastian" och ligger vid 172:a gatan. Det är en bra restaurang för frukost och kvällsmål. Det var där som servitrisen kände igen mig sedan jan. 2007.

Anyway. Hon, tjejen heter Yan och är 24 år. Väldigt glad och trevlig men det kan bli för mycket när hon säger Sir i varenda mening:

- Thank you Sir, have a great day Sir - hope to see you tomorrow Sir. You want more peanut Sir? No? Hehehehe - Peanut make you fat Sir!

- You can call me Anders!

- Ok, Sir I call you Andööööööh Sir! Thank you Sir!

Yan berättar att det är familjen som driver restaurangen. Dom är fem systrar och två bröder som jobbar medan föräldrarna håller koll lite i bakgrunden. Alla sover på övervåningen och Yan säger att det blir en hel del slitningar när alla jobbar och bor ihop. De få timmar Yan inte jobbar tittar hon på TV.

- Men gör du aldrig något annat, går ner på stan eller så? undrade jag.

- Näe. Nån gång ibland kan det hända att jag får lov av mamma att gå till marknaden. Det tycker jag är roligt, Sir!

Fotnot
Marknaden ligger ynka 200 m. från 182:a gatan.

/Anders Thorsell, Phnom Penh/Bangkok. 2007-12-22.