fredag 23 november 2007

Vad kostar det?

Jag får ofta frågan om det inte är väldigt dyrt att göra, en i det här fallet, resa på två månader. Och, det är klart att det är inte gratis - men det är prisvärt att resa i Sydostasien! Här finns något för alla budgetar. Det är bara att välja från de mest spartanska guesthouses till hotell med obeskrivlig lyx.

Men hur mycket kostar det?

Själv sparar jag inte ihop och "öronmärker" pengar för en resa och jag tycker det är fel att kalla mat och shopping för kostnader. Mat och nöjen ska man ha hemma också Och shoppingen är ju ren vinst! Där kan man nästan tjäna igen flygbiljetten till Thailand.

Det jag räknar som (mer)kostnader är transporter och dubbelt boende (hotell).
Jag brukar dra på resa med en "nyanländ" lön i handen och lever på den. När den tar slut får jag en ny lön. Det är fördelen med betald semester. Om pengarna på lönekontot tar slut då går jag i nödfall in på krediten.

Jag "brände" inte mer än 114 kr natten på förra resan på enkelrum i mellanklasshotell i Thailand, Malaysia, Brunei, Kambodja och Vietnam. Det är en siffra som rockbottom-lågbudgetresenärer förfäras över :-)

Mat, nöjen och shopping m.m. kostar mig ca 20 000 kr under två månader hemma och när jag är borta två månader kanske jag bränner 50 000 kr inkl. allt. Det är alltså 30 000 dyrare för mig att resa i två månader jämfört med att vara hemma - eller 500 kronor dyrare om dagen i snitt. Omräknat per år om jag skulle spara ihop pengarna i förväg måste jag lägga undan 2500 kr i månaden i 12 månader.

Sen sparar jag säkert 5 000 kr på shopping jämfört med om jag hade köpt samma prylar hemma. En skön känsla. Jag har heller inga kostnader för el eller bensin som jag annars skulle ha hemma. Det gör ytterligare 500 kr "besparing" i månaden. Förr om åren när det var extremt billigt att leva i Östeuropa kunde man under en betald semestermånad komma hem med mer pengar än man hade vid avresan. Those were the days.

För mig gäller flyg som transportmedel, mellanklass för boende, alla måltider äter jag förstås ute och dessutom är jag ute på kvällarna ganska ofta.

Frågor på detta? Droppa ett mejl.

Anders Thorsell, Sundsvall, Sverige, 2007-11-18.