tisdag 28 augusti 2007

Kvinnan, rymden och Sovjetunionen

Med treenigheten - en kvinna, rymden och Sovjetunionen ville avsändaren göra intryck på omvärlden och berätta om vilket jämställt och tekniskt avancerat land Sovjetunionen var.

Det är bara att gratulera författarna Mark Holborn och Torsten Nyström som kommit på/snott den lysande idén att ge ut en bildbok om sovetiska propagandafotografier.

I reklamen sägs att:
Det här är den surrealistiska skildringen av ett land som aldrig var. De unika bilderna kommer från ett tidigare undangömt sovjetiskt arkiv som återfunnits i Sverige. Fotografierna idealiserade sovjetstaten genom att framställa allt i en heroisk dager. Kanske kan dessa bilder en gång ha förfört och duperat, men nu vet vi mer. Varje bild bär på ett budskap och det dokumentära är i själva verket inget annat än fiktion.

Bilderna har sammanställts av Mark Holborn, en av världens främsta bildredaktörer, och Torsten Nyström, framstående kännare av sovjetisk fotografi.


Världen håller andan. Och jag kastade mig på "beställningsknappen" på nätbokhandeln Adlibris. Återkommer med en bedömning till veckan!

Trevlig höst alla resenärer! (Ni har väl inte gått och gjort av med alla semesterdagar?)