måndag 23 oktober 2006

Osminkat om AfghanistanKollade in den ryska krigsfilmen "9-ya rota / The Ninth Legion" häromdagen.
Riktigt bra film om Sovjetunionens utdragna krig i Afghanistan. Som sig bör i ryska filmer är våldet ett frekvent inslag men filmen är riktigt sevärd tycker jag. Plus för det snygga fotot och filmmusiken. Rysk film blir bättre och bättre i kvalitet! Men 9-ya rota är ingen familjefilm precis... Den skildrar ett bortglömt, vansinnigt krig.

Så här låter den officiella beskrivningen:

Detta är berättelsen om ett krig. Ett brutalt och skitigt krig. Sovjetunionens krig i Afghanistan där den obesegrade Röda Arméns tankers och helikoptrar blev besegrade av fanatiska afghanska Mujaheddins soldater.

De har fått lära sig att de är Sovjetunionens stolthet och att de måste kämpa för sitt land. Men deras land har redan avskrivit dem. De är helt oförberedda på den mardröm som väntar på dem i de afghanska bergen. I desperat självförsvar och med hatet glödande i ögonen dödar de allt som rör sig. I gengäld får de själva en efter en sätta livet till i blodiga närstrider. Deras hysteriska rop efter förstärkning ekar tomma i radiosändaren. 9-Kompaniet är på väg att utplånas med marken.

Officiell webbplats: www.9rota.ru